Brukshästar firas med egen dag i Äskhults by

Att ta hjälp av brukshästar istället för moderna maskiner blir allt mer populärt. I Äskhults by har djuren länge arbetat med att sköta markerna och på lördag firas de med en egen dag.

ANNONS
|

I Äskhults by i Fjärås får besökarna uppleva en genuin 1800-talsby med små gårdar runt ett litet torg. Även miljön i skog och åkrar har återskapats, med exempelvis stenrösen, för att visa hur bönderna hade det förr.

Precis som då används brukshästar för nästan allt arbete på gården, som också är ett kulturreservat.

– Vi gör allt från att hämta varor till naturvårdsbränningar, röja i skogen och plöja åkrar, säger museibonden Jessica Bergqvist.

Hon och hennes sambo äger flera brukshästar och har tävlat både nationellt och internationellt i brukshästkörning. Under många år har de också jobbat på Äskhults by under sommarsäsongen och Jessica Bergqvist berättar om fördelarna med hästar jämfört med maskiner. Främst handlar det om att marken inte blir förstörd och att hästarna gör mindre avtryck.

ANNONS

– Det är också en del av Äskhults vision att använda brukshästar, det handlar om hållbarhet och minskad energiförbrukning, tillägger Wendela Sanne Öhrnell, utvecklare på Äskhults by.

Förutom att hästarna gör stor nytta är de också väldigt uppskattade av besökarna. Många är nyfikna på brukshästarna som Jessica Bergqvist beskriver som stora, starka och snälla. Enligt henne är brukshästar på uppgång och används inom fler och fler områden, som gräsklippning, sophämtning och grön rehab.

– De är tysta och är inget störande inslag. Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för vad hästarna kan göra.

Samtidigt upplever hon att okunskapen kring djuren är stor och för att visa upp hästarnas färdigheter arrangerar Äskhults by i morgon Brukshästens dag. Då kommer hästarna genomföra olika övningar och moment som de brukar göra på gården, som att backa, gå över en träbro och hålla last i en uppförsbacke.

Brukshästens dag firas även nationellt, men det är andra året som Äskhults by genomför evenemanget. Wendela Sanne Öhrnell berättar att firandet lockade mycket publik förra gången och hon hoppas på lika stort intresse i år.

– För oss handlar det också om att rikta fokus på att det händer mycket på Äskhults by. Det är en levande gård och inte enbart guidade visningar.

ANNONS

Fakta: Historien om Äskhults by

  1. Byn omnämns redan på 1600-talet i en handling som utfärdades vid Kolla ting i Kungsbacka.
  2. Namnet kom troligtvis från de många askträd som växte där, och att man använde asklöven som djurfoder.
  3. Består av de fyra gårdarna Bengts, Derras, Jönsas och Göttas som totalt har elva byggnader.
  4. Byn kom ofta i kläm när Halland var danskt och då Danmark och Sverige låg i krig. De svenska härarna passerade i grannskapet.

Källa: Äskhults by

ANNONS