Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arkivbild

Brandrisk i hela södra Sverige

Det varma och torra vädret har gjort att SMHI varnar för att risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i hela Götaland och östra Svealand. Nu är det eldningsförbud i hela Storgöteborg och under söndagen rasar flera gräs - och terrängbränder i hela Västsverige.

Under söndagen har SOS Alarm fått in minst ett tiotal larm om gräs- och terrängbränder runt om i Västsverige. Bara i Göteborgsområdet brinner det eller har brunnit på minst fem olika platser, bland annat i Hjällbo, Kortedala, Lundby och Öjersjö i Partille.

– Det finns ingen prognos för regn varken idag eller imorgon, möjligtvis på tisdag. Sedan kanske det regnar på onsdag. Det kan behövas, säger Ingrid Menkert, meteorolog på väderprognosföretaget Foreca.

Dessutom gäller lokala eldningsförbud i olika delar av landet. Räddningstjänsten i Storgöteborg gick under söndagseftermiddagen ut med meddelandet att det råder eldningsförbud i samtliga kommuner inom Storgöteborg.

Nu råder eldningsförbud i Göteborgs stad, Härryda kommun, Mölndals stad, Partille kommun, Lerums kommun och Kungsbacka kommun. Beslutet har fattats i samråd mellan de olika kommunerna.

– På grund av en längre periods torka och ogynnsamt väderleksförhållande kan en brand i skog och mark bli mycket svår att hantera, det menar Härrydas säkerhetschef Per-Arne Larsson.

– Vi bereder eldningsförbudet just nu. Varje kommun beslutar efter vår inrådan, sa Räddningstjänsten i Storgöteborgs stabschef Anders Gärdhagen tidigare under dagen.

Inrådan blev alltså förbud, vilket ingen kommun motsatte sig.

Förbudet gäller all typ av eldning och grillning på marken. Grillning i en för ändamålet framtagen grill, grillning vid en särskilt anordnad grillplats samt användning av spritkök omfattas inte av beslutet. Däremot görs det ingen skillnad på villatomter eller övriga markområden. Ytterligare ett specialfall är engångsgrillar.

– Engångsgrillar är inte bra att ha på torra markytor för de alstrar mycket värme. De är därför inte lämpliga på antändningsbara ytor, säger Anders Gärdhagen.

Räddningstjänsten uppmanar till mycket stor försiktighet vid all typ av aktivitet som kan orsaka brand i terrängen. Dessutom är det extra viktigt att larma räddningstjänsten om man ser en misstänkt brand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.