Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Brandmannen döms för sexbrott mot systrar

Deltidsbrandmannen åtalades för att ha utsatt två systrar för en rad olika sexövergrepp. En av dem våldtog han och den andra ofredade han sexuellt på en brandstation i Västsverige. De två flickorna är minderåriga - och närstående till mannen. Nu har deltidsbrandmannen dömts till fängelse i tre år.

På onsdagen dömdes en deltidsbrandman i 45-årsåldern till fängelse i tre år för en rad olika sexövergrepp mot två minderåriga flickor.
De två flickorna är systrar och närstående till mannen.

Enligt åtalet ska utsatte mannen en av flickorna för grova sexuella övergrepp flera gånger i veckan under två års tid.

Han åtalades också för ytterligare ett fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn mot flickan. I samband med detta ska han ha erbjudit flickan ersättning för den sexuella handlingen. Detta inträffade under hösten 2016.

LÄS OCKSÅ: Brandman misstänkt för övergrepp mot barn

Ville bli sparkad

Han ska också, enligt åtalet, ha försökt få kvinnan att "lätt sparka honom mellan benen på hans könsorgan". Enligt åklagaren var detta en del av en sexuell handling. Även i detta fall ska mannen ha erbjudit flickan pengar. Men detta ska inte ha genomförts och brottet rubriceras i stället som försök till köp av sexuell handling av barn.

Dessutom åtalades mannen för att ha våldtagit henne. Åklagaren skrev i stämningsansökan att det rör sig om en "sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag".

Brottet rubriceras som våldtäkt mot barn. I andra hand yrkar åklagaren på att brottet ska rubriceras som grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Utöver detta åtalades mannen för sexuellt ofredande i två fall efter att mannen "förmått" flickan att titta när han onanerade.

LÄS MER: Brandman åtalas för våldtäkt och grova sexövergrepp 

Brottsplatsen - brandstation

Det andra offret är också en flicka som också är närstående till mannen. Enligt åtalet ska mannen ha genomfört en sexuell handling på flickan, han ska ha förmått henne att onanera på honom - och dessutom övertalat henne att titta när han onanerade själv. Detta hände någon gång mellan december 2014 och december 2016 - på en brandstation i Västra Götaland.

Han åtalades för ytterligare ett brott där just denna flicka är offer - det rör sig om ett sexuellt ofredande efter att ha stoppat sin hand innanför flickans trosor och hållit på hennes skinkor.

Mamman ska vittna

Som bevisning mot mannen finns förhör med systrarna och deras mamma. Dessutom finns en what's up-konversation med en av flickorna som enligt åklagaren ska styrka "gärningspåståendena".

Mannen har under häktningsförhandlingen erkänt de faktiska omständigheterna kring vad som hände på brandstationen. Däremot ansåg han sig inte ha haft något uppsåt och han förnekade brott. Dessa uppgifter vill hans advokat varken medge eller dementera.
– Vi har ingen kommentar, säger advokat Johanna Wennberg.

Mannen har varit avstängd från sin tjänst från att misstankarna blev kända. 

Rätten - flickorna är trovärdiga

Tingsrätten skriver att flickorna lämnat trovärdiga och tillförlitliga berättelser. Utifrån vad de sagt är det bevisat att mannen "uppsåtligen har utfört de gärningar som framgår av åtalet".

De har kommit fram till att det som mannen utsatt flickorna för ska rubriceras som våldtäkt mot barn, flera fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, tre fall av sexuellt ofredande och försök till köp av sexuell handling av barn.

Mannen har i vissa delar berättat vad som hänt men en del av brotten har han förnekat helt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.