Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brandman påkörd på E6 - dog av skadorna

En brandman har dött efter att ha blivit påkörd längs E6. Brandmannen blev påkörd i samband med räddningsarbetet efter en lastbilsolycka.

En brandman har omkommit i samband med räddningsarbetet efter en lastbilsolycka vid Saltkällemotet i Munkedal i Bohuslän. Brandmannens anhöriga är underättade om dödsfallet. 

Den första olyckan inträffade strax innan 17.00 på tisdagen. 

Av någon anledning hamnade först en lastbil på fel sida av vägen vid en påfart till motorvägen och vek sig på sidan. Olyckan inträffade i södergående riktning längs motorvägen mot Uddevalla. 

Under räddningsarbetet efter lastbilsolyckan blev en brandman påkörd. 

Enligt polisen höll räddningstjänsten en fil öppen längs motorvägen efter den första olyckan. I samband med arbetet efter olyckan stannade en lastbil till i den öppna filen mellan räddningstjänstens fordon och lastbilen som hade vikt sig.

– Då kommer det en bil i hög hastighet och kör mellan lastbilen som har stannat och räddningstjänstens fordon. Hur brett det var mellan dem vet jag inte, men där befinner sig en räddningstjänstarbetare som blir påkörd, säger Patrik Ahlbom vid polisens lednignscentral i Region Väst. 

Polisen har efter olyckan inlett en förundersökning gällande vårdslöshet i trafik. 

– Vi har inlett en förundersökning med den rubriceringen och beslagtagit en bil, säger Patrik Ahlbom. 

Brandmannen fördes efter olyckan i ambulans till Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan. Vid 19-tiden på tisdagen uppgav Bernt Eriksson, räddningschef vid Mitt Bohusläns räddningsförbund, att brandmannen avlidit.

– Anhöriga är underättade. Det här är fruktansvärt och vi känner just nu stor sorg, säger Bernt Eriksson. 

Vid olyckan körde personbilen som körde på brandmannen också rätt in i ett räddningsfordon. Enligt Bernt Eriksson kom bilen körande i hög hastighet och det blev omfattande skador på både personbilen och brandbilen efter kollisionen.

Brandmännen från Uddevalla och Munkedals räddningsstationer som arbetade vid den första olyckan avslöstes vid 19-tiden av annan personal vid platsen. 

Den omkomne brandmannens kolleger får nu kamratstöd och hjälp från psykologer för att få hjälp med att bearbeta den tragiska händelsen. 

– Vi brandmän omkommer inte längre vid bränder, utan vid trafikolyckor. Det här är tredje olyckan på kort där det gått riktigt illa i Sverige. Vi finns ute längs vägarna för att hjälpa människor och för att rädda liv. Det är fruktansvärt sorgligt att folk inte visar respekt för vårt arbete och inte håller nere hastigheterna vid olyckplatser. Det handlar om vår arbetsmiljö. Det här är fruktansvärt sorgligt, säger Bernt Eriksson. 

Bernt Eriksson berättar att den omkomne brandmannen kommer att hedras med en tyst minut under onsdagen. 

– Våra tankar går naturligtvis till personens familj som får stöd precis som kollegerna som var med vid platsen, säger Bernt Eriksson. 

Under tisdagskvällen har flera räddningstjänster i Sverige skickat sina kondoleanser efter dödsfallet. 

På Twitter skriver räddningstjänsten i Storgöteborg att man kommer att flagga på halv stång vid sina stationer i Göteborg under onsdagen. 

 

 

För drygt två veckor sedan avled en annan brandman under ett räddningsarbete efter en trafikolycka i Skåne. 

I februari omkom också en brandman under räddningsarbetet efter en trafikolycka i Sigtuna i Stockholms kommun. 

Läs även: Flera brandmän döda i tjänst de senaste åren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.