Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Brandman arbetade på olycksplats - kördes ihjäl

Mannen i 70-årsåldern körde i full fart in på en olycksplats. En brandman som höll på med räddningsarbetet blev påkörd och dog av sina skador. I tingsrätten dömdes mannen för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik till villkorlig dom och böter på 11 200 kronor. Nu har hovrättens dom kommit.

Den 26 april förra året inträffade en trafikolycka med en lastbil vid en påfart till motorvägen vid Saltkällemotet i Munkedal i Bohuslän. Lastbilen hade hamnat på fel sida av vägen och vek sig på mitten.

Under räddningsarbetet höll räddningstjänsten en fil öppen längs motorvägen.

En lastbil stannade till i den öppna filen mellan räddningstjänstens fordon och lastbilen som hade vikt sig.
– Då kommer det en bil i hög hastighet och kör mellan lastbilen som har stannat och räddningstjänstens fordon. Hur brett det var mellan dem vet jag inte, berättade Patrik Ahlbom vid polisens ledningscentral i Region Väst i samband med olyckstillfället.

LÄS MER: Brandmannen kördes ihjäl under räddningsarbetet

Brandmannen dog

Föraren ska då ha kört in i främre delen av den uppställda brandbilen, som hade påslagna varnings- och blåljus. Sedan åkte han in i sidan på en annan personbil och därefter körde han på en brandman som arbetade på olycksplatsen. Därefter körde bilen in i sidan på en tung lastbil med släp.

Brandmannen fick så allvarliga skador att hans liv inte gick att rädda.
Föraren av personbilen, en man i 70-årsåldern, åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död

Enligt åklagaren hade mannen kört förbi olycksplatsen utan att vara tillräckligt uppmärksam och inte anpassat hastigheten.

Den åtalade mannen nekar till brott. Han påstår att bromsarna på hans bil inte fungerade.
– Jag trampade på bromsen men inget hände. Jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv och började trampa vilt på bromspedalen, sa han under rättegången i tingsrätten enligt Bohusläningen.

Hjulet ramlade av

Han berättade för tingsrätten att han i stället försökte köra förbi olycksplatsen med utryckningsfordonen i höger körfält och bilkön i vänster körfält.
– Jag fick panik och såg en chans att rädda min fru och mig själv, sa han under rättegången.

Han drog i handbromsen och bilen stannade först när ett hjul ramlade av.
Medan åklagaren hävdade att bromssystemet var felfritt ansåg försvaret att det fanns brister i undersökningen. Men eftersom bilen skrotades innan mannen delgivits misstanke om brott gick det inte att göra om undersökningen.

Tingsrätten dömde mannen till villkorlig dom och 11 200 kronor i dagsböter för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Rätten ansåg att "förklaringen till olyckan måste vara kopplad till hans sätt att köra" inte att det skulle ha varit problem med bromsen. De skrev att det är okänt varför han inte lyckades bromsa: "men en sannolik förklaring är som han själv antytt att han drabbats av stress och dödsångest vilket satt ned hans förmåga att handla riktigt och rationellt".

Hovrättens dom

Domen överklagades, mannen ville att åtalet skulle ogillas. Nu har hovrättens dom kommit. De fastställer tingsrättens dom. De skriver att de instämmer i de bedömningar som hovrätten gjort i fråga om "skuld och påföljd".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.