Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är en arkivbild.  Bild: Pontus Lundahl/TT
Bilden är en arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Brand vid bohuslänskt naturreservat

Det brinner vid Kynnefjälls naturreservat i Tanums kommun. Flera enheter från räddningstjänsten och ett antal frivilliga har bekämpat branden, som nu är omringad.
– Vi kommer ha folk kvar under natten, säger Håkan Baatz vid räddningstjänsten i Tanum.

Det första larmet om branden i närheten av Kynnefjälls naturreservat i Tanum kom in till SOS alarm kvart över tre på torsdagseftermiddagen. Efter det larmade flera personer SOS om att de sett rökutveckling på en mosse.

Styrkor från Strömstad, Skee, Tanum och Munkedal larmades men det var svårt för räddningstjänsten att ta sig fram till den brandhärjade platsen då det är obanad terräng där.

– Det är en myr som har brunnit, det har inte varit någon farbar väg så det har varit stor spridningsrisk, säger Håkan Baatz vid räddningstjänsten i Tanum.

Branden omringad

SOS Alarm har under kvällen fått uppdateringar från räddningstjänsten som berättat att det inte utvecklats till någon skogsbrand.

– Det har inte blivit någon skogsbrand av det då området där det brinner mest är mossar med sly och buskage. De försöker vattenbegjuta området nu för att branden inte ska blossa upp, säger Malin Pettersson teamledare på SOS Alarm.

Senare under kvällen, runt 21-tiden, lyckades räddningstjänsten få branden under kontroll.

– Vi har troligtvis lyckats omringa branden med slang och vi tror att den är under kontroll, säger Håkan Baatz.

Hyllar lokalbefolkningen

Räddningstjänsten ska även under kvällen och eftermiddagen ha fått oerhört mycket hjälp av lokalbefolkningen.

– Allmänheten har kommit till deras hjälp. Det är bara terräng där så de med lokalkännedom har bland annat visat vart det finns tjärn och ställen att hämta vatten på, och bra vägar att ta sig fram på, berättade Malin Petterson vid SOS alarm tidigare under kvällen.

Håkan Baatz passar på att hylla medhjälparna:

– Vi har haft personal från Bullarens skogsvårdsförening och ett antal frivilliga ungdomar från trakten som har hjälpt till och gjort ett jättegott arbete. De har kört material med fyrhjuling och hjälpt till med att dra slang, så de har gjort arbetet betydligt lättare, säger Håkan Baatz.

Totalt har ett 20-tal brandmän och 40-tal civila och frivilliga arbetat med branden under kvällen. Branden ska vara under kontroll, men kommer bevakas under natten.

– Vi kommer ha folk kvar under natten, säger Håkan Baatz.

På fredagskvällen berättar räddningstjänsten att de nu har kunnat avsluta ärendet.

– Läget är under kontroll så nu har markägaren det fulla ansvaret att se till att det inte blossar upp igen. Markägaren tillsammans med räddningstjänstpersonal kommer gå där fram till klockan åtta på lördagsmorgonen, säger Håkan Baatz.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.