Brand på Varbergs station – träd föll över elledning

Under natten larmades räddningstjänsten om en brand på Varbergs tågstation, efter att ett träd hade fallit över elledningar och sedan ner på ett godståg.

ANNONS
|

Larmet inkom runt 03.40-tiden, natten mot söndag. Enligt Thomas Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten, försvårades släckningsarbetet av att elledningen fortfarande förde ström.

– Det är ett träd som fallit över ledningar och ett godståg som står på järnvägsstationen. Det brinner i nuläget, sade Andersson klockan 03.55.

Har branden spridit sig till godståget?

– Det vet vi inte ännu, eftersom de inte kan gå upp och titta innan det är strömlöst. Vi kan inte heller lägga vatten så länge det är ström, berättade Andersson.

Enligt det inre befälet knöts räddningsinsatsen samman med Trafikverket. Sex släckningsenheter skickades till platsen.

ANNONS

Skyddsjordade godståget

Klockan 04.15 meddelar Andersson att man just fått området strömlöst. Därefter återstod att skyddsjorda tåget, innan man kunde gå upp på vagnen och inleda släckningsarbetet.

– De har inte kunnat gå upp ovanpå vagnen än, eftersom det måste skyddsjordas, säger Andersson, och tillägger att det fortfarande är oklart om branden spridit sig.

Vid samma tid rådde trafikstopp på stationen.

På grund av den stora insatsen kallade räddningstjänsten även in deltidsbrandmän, som kunde täcka upp vid behov om övriga larm.

Vinschar bort trädet

20 minuter senare, runt 04.35, berättar räddningstjänsten att man skyddsjordat godståget ena sida. Efter att man blivit klar med den andra ska styrkan kliva upp på godstågets tak.

– De håller på att sätta upp den andra nu, sen ska man vinscha bort trädet från tåget, säger Andersson.

Trädet står fortfarande i brand, men troligtvis har spridningen till tåget varit minimal.

– Det ska inte vara någon brand i tåget, enligt vad de sagt från platsen, men det ligger ju på taket så där kan det vara lite glödbrand. När de väl har gått upp kommer de bättre kunna se hur det ser ut, säger Andersson.

Insatsen avslutad

Klockan 05.15 kunde räddningstjänsten meddela att man hade börjat avveckla sin insats. Trädet hade vid den tiden vinschats borta, och därefter släckts.

ANNONS

– De har precis meddelat att de lämnar platsen. Det har inte brunnit på själva godsvagnen, utan bara i trädet. Vi har nu lämnat över ärendet till de som är ansvariga för järnvägen, säger Andersson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS