Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Brand på skjutfält i Karlsborg – militär på plats

En gräsbrand bröt på tisdagen ut på Nytorps skjutfält i Karlsborg. Enligt räddningstjänsten brann en yta av 250 gånger 500 meter.
– Militär är på plats och har släckt av en del och vi är också på plats, säger Peter Brandels, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Det var vid 14-tiden på tisdagen som larmet om branden kom in. Branden har spridit sig i terrängen men enligt räddningstjänsten ska det inte finnas någon fara för några byggnader i närheten.

– Det är lite träd och sånt som det har brunnit i, säger Peter Brandels.

Gammalt fjolårsgräs ska också framför allt ha brunnit.

– Det är i stort sett släckt. Vi håller på att blöter ner det sista, sedan kommer militären ta över och hålla koll, säger Peter Brandels vid klockan 17.10.

Enligt larmet till SOS ska brandplatsen vara Försvarets materielverks, FMV, provplats Hammarnäset strax utanför Karlsborg. Själva branden ska dock ha varit strax norrut, på Försvarsmaktens område där bland annat Nytorps skjutfält ligger.

– Vi har inte haft någon brand inne på vårt område. Däremot verkar Försvarsmakten ha haft något strax bortanför, vid deras skjutbanor eller i angränsande terräng, säger Anders Hedman, platschef på FMV i Karlsborg.

Förutom en styrka från räddningstjänsten var även militär delaktiga i släckningsarbetet av branden, som till slut omfattade ett område på cirka 250 meter gånger 500 meter.

– Militär hade själva börjat släcka, då de var i området, säger Peter Brandels.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.