Brand på Södra Cell

Olja läckte ut till isolering och började brinna.

ANNONS
|

Det har under fredagen brunnit på Södra Cell. Enheter från Väröbacka, Veddige, Varberg och Falkenberg var på plats för att stoppa branden.

– Det är isolering kring en oljecistern som brinner. Vi håller på att kyla ner cisternen genom att spruta vatten på den, sa Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten på fredagsmorgonen.

Larmet kom till räddningstjänsten strax innan klockan sex på fredagsmorgonen. Brandmännen på plats kunde vid åttatiden konstatera att spridningsrisken var låg. Då hade även angränsande fabriksbyggnader kylts ner.

– Jag kom precis därifrån och det är under kontroll, temperaturen är nere på 30 grader, sa Ola Walin, anläggnings- och underhållschef på Södra Cell Värö på morgonen.

ANNONS

Den stora risken var att oljan i cisternen tog eld.

– Vi har successivt tagit ner nivån i tanken men bedömningen är att vi inte behöver tömma den. Vi upptäckte det i tid och risken är väldigt liten, sa Ola Walin.

Han berättar vad som ligger bakom branden i isoleringen.

– Det har runnit ut olja i isoleringen och då har den antänts. Jag är ganska säker att det är en automatventil som inte har stängts. Men vi måste gå ner i detalj och utreda det innan vi kan slå fast det, säger Ola Walin.

Släckningsarbetet pågick fram till lunchtid på fredagen.

För Södra Cell väntar senare efterkontroll och sanering. De kommer riva och byta isoleringen. Men själva driften påverkades inte av branden.

– Produktionen behöver vi inte stoppa, vi kör på som vanligt. Sedan blir det så klart en massa efterarbete för att se över varför det hänt, sa Ola Walin.

Under släckningsarbetet ska en brandman fått yrsel och blodsockerfall. Han fördes till sjukhuset i Varberg. Men Ola Walin tror inte det beror på brandröken.

– Jag vågar inte uttala mig om det. De har ju utrustning och går inte in utan masker, sa Ola Walin.

ANNONS
ANNONS