Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brand på oljeraffinaderi i Lysekil

Strax före klockan 08:00 kom ett larm om brand på Preemraff i Lysekil. Efterarbetet pågår och det kan ta flera dagar innan man vet vad som orsakat branden.

Ett larm kom in om brand i en ugn på oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil. Räddningstjänsten kallades till plats men branden har i första hand bekämpats av intern räddningstjänst på Preemraff.

– Räddningstjänsten i Lysekil har lämnat nu men vi har en person på plats ifall någonting skulle hända, säger Mikael Svantesson, operativ chef på räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Stig Nilsson, kommunikatör på Preem berättar att läget är under kontroll.

– Ugnen är blockad så vi tillför ingenting till ugnen nu för att kylning av ugnen ska kunna pågå, säger Stig Nilson.

Enligt Stig Nilson ska mycket vatten och skumvätska har används i släckningsarbetet men branden är nu släckt och kylningsarbete pågår. Hur omfattande skadorna är går inte att säga i nuläget.

– Vi kan inte säga än hur stor denna skadan är eller vad det beror på. Det får man inspektera när man kylt ugnen och kommer in i anläggningen igen. När en ugn med olja brinner är det alltid allvarligt, säger Stig Nilson.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden och produktionen kan fortgå.

– Säkerheten är det viktigaste för oss. Ingen har kommit till skada men vi har utrymt den delen av raffinaderiområdet. Personalen har blivit evakuerade och inräknade och de få inte återgå till platsen fören man har dragit faran över. Vi har inte stängt av produktionen men vi har förändrat produktionsmönstret, säger Stig Nilson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.