Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Brand på hotell i Fjällbacka

Polisen misstänker att någon anlagt branden på ett hotell i Fjällbacka på midsommardagens morgon. Åtta gäster fick evakueras samtidigt som det slog lågor från väggarna. – Det finns misstankar om att någon har hällt brännbar vätska på en yttervägg, säger polisens Thomas Fuxborg.

Larmet kom vid 08.50 på lördagsmorgonen från Stora Hotellet Bryggan i centrala Fjällbacka. Det ska ha slagit ut stora lågor från en av ytterväggarna, rapporterar Bohusläningen.

– Det var åtta personer inne i byggnaden när det brann, och en av dem ska ha fått i sig en mindre mängd rök, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

– Ingen ska dock ha behövt åka med ambulans.

Samtliga gäster i byggnaden, som är ett annex till huvudbyggnaden, evakuerades. Branden var helt släckt vid 09.30.

– Men insatsledaren på plats bedömer spridningsrisken som mycket stor, säger Fuxborg.

– Det finns misstankar om att någon har hällt brännbar vätska på en yttervägg. Väggen är i anslutning till entrén på annexet.

Hotellets ägare Peter Holmlund väcktes av en av de anställda och tog sig ner till hotellet. 

- När jag kom fram till annexet hade ett hål på 10-20 centimeter pyrt upp i ytterväggen, där innanför såg jag att det glödde, säger Peter Holmstedt.

I annexets fyra rum bodde midsommarfirare, par och familjer. Ingen bodde dock på bottenvåningen där själva branden härjade. 

Både Peter och personalen är enligt honom själv väl tränade på den här typen av krishantering och räddade situationen innan den hann bli farlig för någon.

- Vi tog oss in överst i huset och jobbade oss neråt och fick ut alla gäster. Vissa av dem var redan på väg till frukosten och det gick väldigt smidigt. Jag tror att alla var utrymda efter 45 sekunder och jag är jäkligt nöjd med allas insatser. Ingen greps av panik utan alla tog det lugnt och sansat, precis som vi ska göra, säger Peter Holmstedt.

När alla var utrymda bockades gästerna av i receptionen och Peter påbörjade släckningsarbetet i väntan på räddningstjänsten.

- Jag tömde två skumsläckare själv och kvävde lite av glöden. Problemet var att en del av glöden var en bit upp i väggen och där kunde jag inte komma åt, säger Peter Holmstedt.

När räddningstjänsten kom till platsen tvingades de bryta upp väggen på den cirka 150 år gamla byggnaden för att få släckt hela branden. Nu är platsen avspärrad för teknisk undersökning och Peter kan pusta ut.

Han har dock inga teorier om vad som kan ha orsakat branden utan väntar på polisens utredning.

- Det finns inga elledningar i den väggen och inget annat som jag tänker kan starta en eld. Jag tycker det är jättekonstigt och är jättenyfiken på vad polisen kommer fram till, säger Peter Holmstedt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.