Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Brand på gård i Skaraborg under kontroll

En gård i Skaraborg har brunnit kraftigt under onsdagen. Elden spred sig från en lagerlokal vidare i byggnadskomplexet. Även en bostadsdel med övernattningslägenheter brann.
– Enligt våra uppgifter är det en lagerlokal som tillhör ett företag som tillverkar djurfoder som brinner, säger polisens presstalesperson i region Väst, Jenny Widén.

Larmet om en fullt utvecklad brand utanför Skara kom in vid klockan 16.50 på onsdagseftermiddagen.

Räddningstjänsten uppgav till en början att det handlade om en minkfarm, men under kvällen ändrades denna uppgift till att det rörde sig om en foderanläggning. Det ska dock finnas en minkfarm på gården.

– Enligt våra uppgifter är det en lagerlokal som tillhör ett företag som tillverkar djurfoder som brinner. Jag har inga uppgifter om att det ska finnas djur i lokalen, säger polisens presstalesperson i region Väst, Jenny Widén, strax innan halv nio på onsdagskvällen.

Eftersom flera byggnader på platsen var sammanbyggda fanns en påtaglig spridningsrisk.

– Mellersta Skaraborgs heltids- och deltidsstyrkor befinner sig på platsen och Falkköpingstyrkan är på väg. Men hur det kommer att gå kan jag inte svara på, säger Johan Hjortsberg räddningschef i beredskap vid Samhällsskydd mellersta Skaraborg vid klockan halv sex på onsdagskvällen.

Inga ambulanser kallades till platsen.

– Jag har inga uppgifter om några personer ska ha kommit till skada i samband med branden, säger Johan Hjortsberg.

Övernattningslägenheter brinner

Vid 20-tiden var det fortfarande oklart hur branden startat.

– Det vi arbetar för nu är att hålla kyl- och kompressorrummet intakt, säger Christian Velander, stabsbrandmästare vid samhällsskydd i mellersta Skaraborg.

Branden ska ha spridit sig vidare till stora delar av byggnadskomplexet, bland annat till en bostadsdel.

– Byggnaderna ligger väldigt tätt, det har inte funnits någon brandsektionering överhuvudtaget. I den här enorma huskroppen som brinner har det bland annat funnits övernattningslägenheter.

Räddningschef i beredskap vid Samhällsskydd mellersta Skaraborg, Johan Hjortsberg, meddelar strax efter klockan nio på onsdagskvällen att branden fortfarande inte är under kontroll.

– Det är den inte riktigt, räddningstjänsten håller på att fundera på alternativ för att släcka det sista. Det finns fortfarande en spridningsrisk till kyl- och kompressorrummet som betingar ett stort värde.

Branden under kontroll

Vid 22-tiden ska branden enligt räddningstjänsten ha varit under kontroll.

– Vi håller på att avveckla folk, men vi kommer vara kvar för bevakning under hela natten, säger Christian Velander vid 23.30.

Totalt är det fyra huskroppar indelade i olika förrådsdelar och en bostadsdel av byggnadskomplexet som har drabbats av branden.

Enligt polisen finns det i nuläget ingen misstanke om brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.