Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från platsen. Bild: Pär Lindqvist

Brand i verkstad – risk för explosion

En större brand rasade under en stor del av tisdagen i en verkstad i Varberg. På onsdagsmorgonen har branden släckts, enligt polisen. Platsen är avspärrad för en teknisk undersökning.

Området kring verkstaden i Varberg, som på tisdagen brann, är på onsdagmorgonen släckt, enligt vakthavande befälet.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Klockan tio på tisdagskvällen stod verkstad i Varberg fortfarande i lågor. 

– Det är inte släckt än, det är en kollapsad byggnad. Vi har lite styrkor kvar där nu, sa Johan Wallin, inre befäl vid räddningstjänsten Väst, på tisdagskvällen.

Under natten till onsdagen har en enhet varit kvar vid platsen för att eftersläcka.

Något som tänt till

Det var strax innan klockan 16 under tisdagen som räddningstjänsten ryckte ut på en verkstadsbrand i Träslöv, Varberg.

– Man har gjort ett arbete på ett fordon så har den tänt till på något sätt, sa Johan Wallin, inre befäl vid räddningstjänsten Väst. 

Räddningstjänsten kom till platsen med tio enheter – totalt 17 brandmän. Men man insåg snart ett oväntat problem, en stor mängd gasflaskor låg i verkstaden och i omkringliggande byggnader.

– Vi har rökdykarkompetens på plats. Man har börjat plocka ut gasflaskorna i de närliggande lokalerna, berättade Johan Wallin.

Skulle skjutas sönder

Räddningstjänsten utrymde verkstaden och de kringliggande byggnaderna i industriområdet. 

– Det finns en explosionsrisk. Vi tror och hoppas att de flesta är uttagna i de närliggande lokalerna, och verkstaden ligger en bit ifrån ett bostadsområde så det ska inte vara någon fara att det sprids dit, berättade Johan Wallin.

För att lösa problemet med gasflaskorna kallade upp en så kallad gasflaskeskytt från Halmstad.

– Det gör vi för att eliminera gastrycket i flaskorna, då är de inte farliga längre. Om det är tryck i dem kan de vara till stor skada, sa Johan Wallin.

Ingen kontroll

När GP talade med räddningstjänsten vid 16.30-tiden jobbade brandmän på platsen febrilt med att begränsa branden och förhindra spridning till andra byggnader.

– Branden är ännu inte under kontroll. Det brinner rätt rejält, sade Johan Wallin.

Begränsningslinje

Enligt Åsa Eriksson, kommunikatör på räddningstjänsten som befann sig på platsen, försökte man på tisdagskvällen att begränsa branden så att den inte skulle spridas.

– Det brinner fortfarande kraftigt. Det finns en del av byggnaden som fortfarande är oskadd, så vi försöker begränsa branden från att sprida sig dit.

Åsa Eriksson förklarade att man lade ut en så kallad begränsningslinje, där flera brandmän stod och skyddade den intakta delen av byggnaden med aktiv vattensläckning.

– Jag bedömer att det är mellan 20 och 30 brandmän på plats, berättade hon.

Strax efter klockan 18 fortgick släckningsarbetet fortfarande i full styrka.

– Det brinner för fullt. Vi jobbar fortfarande med släckningsarbetet och försöker begränsa skadorna, sa Åsa Eriksson.

Hur pass stora skador är det?

– Delar av byggnaden är totalförstörd. Man jobbar fortfarande med att försöka begränsa spridningen. Det finns en del av byggnaden som fortfarande är oskadd och vi fokuserar på att hålla den intakt. Det finns ingen risk för spridning till andra byggnader i nuläget.

"Hörde en smäll"

Flera av grannarna stod utanför avspärrningarna och tittade på den häftiga branden.

– Min sambo hörde en smäll och trodde det kom från teven. Men vid andra smällen tittade hon ut och såg rök. Då ringde hon 112, berättade en granne vars bostad ligger precis invid verkstaden. En annan granne har sitt hus ett 50-tal meter från den brinnande verkstaden.

– Jag var på väg hem när jag kände röklukten. Sedan blev vi stoppade här. Det känns hemskt och fruktansvärt att stå här, sa grannen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.