Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Brand i kexfabriken i Kungälv

En trettio meter lång gasugn där kexet Singoalla tillverkas fattade eld i kexfabriken i Kungälv. Räddningstjänst larmades till platsen med flera enheter och personal evakuerades från byggnaden.
– Vi fick stänga av allt när det började brinna, säger Malin Wetterlind som precis gått av sitt skift.
Räddningstjänstens släckning gav snabbt effekt och branden kom snabbt under kontroll.

Vid 05-tiden under måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en brand på Orklas fabrik i Kungälv. Det hade då börjat brinna i en trettio meter lång gasugn i lokalen.

– Vi jobbar på där med släckningsarbetet som ger effekt och ventilerar ut rök från lokalen, säger Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Personal som befann sig i byggnaden evakuerades. Enligt initiala uppgifter rör det sig om ett 80-tal personer.

Singoallaugn brann

Branden tog fart i ugnen där kexet Singoalla tillverkas.

Caroline Lindberg, Malin Wetterlind, Josefin Calderon jobbade nattskiftet i fabriken när branden bröt ut.

– Vi fick stänga av allt när det började brinna, säger Malin Wetterlind.

De berättar att de kunde gå in igen efter att de startar sitt skift, och att det inte var så förstört där inne som de trott.

– Det såg väldigt illa ut. Det var mycket rök, säger Malin Wetterlind.

De berättar att det var en ugn av runt 20 som drabbades. De tror inte att det kommer att få så stor påverkan på produktionen.

”Ingen misstanke om brott”

Räddningstjänsten var på plats med sex brandfordon och ett ledningsfordon. Strax efter klockan 06.30 meddelade räddningstjänsten att branden var släckt, men att man arbetade med att ventilera ut rök.

Enligt polisen har ingen person skadats i samband med branden. Polisen meddelar att detta inte handlar om ett polisiärt ärende och att deras arbete med branden därmed är avslutat.

– Det finns ingen misstanke om brott, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Branden ska ha varit begränsad till den stora ugnen. Men det är oklart hur detta påverkar den fortsatta tillverkningen i fabriken.

Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla Sverige, menar att det är för tidigt att säga om och hur branden kan påverka arbetet.

– Den information jag har är att det är en ugn som har brunnit och vi har startat en utredning för att se vad som har hänt och vilka effekter det kan få, säger hon.

– Det vi vet just nu är att det var en begränsad brand i fabriken som nu är släckt, och att medarbetare har fått komma tillbaka in i lokalerna. Som väl är vet vi också att ingen har skadats, säger hon och fortsätter:

Finns det någon risk för att produktionen påverkas?

– Nej, det är också för tidigt för att säga. Nu har ju medarbetare fått gå tillbaka in och vi har startat upp produktionen. Men exakt vilka produktionslinjer vi kan köra i nuläget kan jag inte svara på, säger Cecilia Gannedahl, som tillägger:

– Vi är förstås glada för att medarbetarna mår bra och att branden var begränsad.

LÄS MER: Göteborgs kex flyttar produktionen till Riga

LÄS MER: Nu säljs 400 000 baddare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.