Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brand i byggnad – höns brann inne

Natten till fredag brann det i en byggnad utanför Brålanda, där man hade bland annat grisar och höns. Till en början verkade alla djuren ha varit utom räddning men efter att ha följt spår i snön visade det sig att grisarna hade klarat sig.

Klockan 01.13 kom larmet till SOS Alarm om en brand utanför Brålanda.

– Det brann i en fristående byggnad där man höll grisar och höns. De var utom räddning när vi kom fram, sa Andreas Svenblad, inre befäl vid Närf, tidigt på fredagsmorgonen.

Det var i alla fall vad som befarades. Ägaren Sandra Hansson berättar hur hon vaknade på natten av att hunden började skälla.

– När jag tittade ut såg jag att det brann, säger hon.

Räddningstjänstens enheter från Brålanda och Vänersborg larmades till platsen och arbetade för att skydda intilliggande bebyggelse och en husvagn.

I den byggnad som brann fanns 13 hönor, två påfåglar och två grisar och hoppet om att de skulle ha klarat sig var knappt.

– Branden startade i den del av byggnaden där grisarna bor och vi trodde inte att de hade överlevt. Men så fick vi syn på spår i snön, säger Sandra Hansson.

Några av spåren ledde till grannarna och det visade sig att en av grisarna hade tagit sin tillflykt dit.

– Den andra hittade vi ute på ett gärde.

Ett glädjebesked mitt i eländet alltså. Det visade sig också att en av de totalt 13 hönsen hade överlevt.

– Jag bad en brandman att få hjälp att titta om någon av hönorna hade klarat sig. Precis innan de skulle åka hittades en höna vid liv utomhus.

Hur branden uppstått vet man i nuläget inte.

Polisen har ingen misstanke om brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.