Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rättegången om trippelmordet bevakas av polis och vakter.

Bröderna pressades av åklagarna

Båda bröderna pressades av åklagarna i förhören i trippelmordsrättegångens fjärde dag. Samtidigt erkände en av de andra åtalade att han i polisförhör först ljugit i rädsla för den äldre brodern.

Det skedde också saker utanför rättssalen. Vid lunchtid stötte medvetet en av de anhöriga till den åtalade kvinnan och ska samtidigt ha fällt en kommentar.

- Hon tog väldigt illa vid sig, säger advokat Jonas Lundberg.

Händelsen kommer nu att polisanmälas och rubriceringen lutar åt övergrepp i rättssak. Övervakningsfilmer ska granskas om händelsen.

I själva rättegången fortsatte förhöret med den äldre brodern. Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell hade många frågor att ställa kring den berättelse brodern presenterade i tisdags. Enligt brodern skulle han ha anlitat ett antal män som skulle råna ett av mordoffren för att få tillbaka narkotika som han ska ha stulit från brodern.

- Varför konfronterade du honom inte själv? undrade åklagaren.

- Jag gör inget sådant. Han hade inte erkänt, menade storebrodern.

Det gavs flera frågetecken kring storebroderns berättelse. Bland annat när det gäller kontakten med ett av dödsoffren via de nya kontantmobilerna.

Enligt brodern hade han skickat ett sms till den yngre av mordoffren i stället för den äldre.

- Jag skrev fel nummer, sade storebrodern.

- Hur då? undrade åklagaren.

- Jag vet inte. Numret låg kanske bredvid i listan.

- Men det var ju nya simkort, där finns inga telefonlistor alls.

Åklagaren undrade också om de två telefonsamtalen som storebrodern ska ha haft med det yngre mordoffret. Brodern hävdar att han bara hade ett men enligt listorna ska det ha skett två samtal. Trots åklagarens upprepade frågor vidhöll brodern att han bara pratat med mannen en gång strax innan mordet.

Enligt broderns historia ska han aldrig ha varit på brottsplatsen utan morden tror han har begåtts av de lejda rånarna med hans pistoler.

- Var kommer krutstänken på dina kläder ifrån då? undrade åklagaren.

- Jag brukar ha vapen i sadelfacket. Och det kan även ha kommit efter att jag provskjutit.

- Då rör det sig om några månader i så fall?

- Ja.

Den yngre brodern vidhöll sin berättelse om att de båda åkte motorcykel för att hämta den yngre mannen som senare sköts. Brodern blev avsläppt och gick till en adress nära mordplatsen. Strax efter hörde han skott och sprang dit. En mc-förare vinkar till honom och brodern springer dit.

- Vem är föraren? undrade kammaråklagare Viktoria Karlsson.

- Jag vill inte säga hans namn.

- Känner du föraren?

- Det vill jag inte kommentera.

Brödernas historia går kraftigt isär, även vad som hände hemma hos deras pappa. Den äldre brodern menar att det inte talades alls om rånet mot hans far, medan den yngre brodern hävdar motsatsen och att storebrodern blev så upprörd att han slog näven genom en garderobsdörr.

Åklagarna reagerade också på att båda bröderna aldrig tog kontakt med mordoffren dagen efter trots att de var nära vänner.

- 28 olika personer försökte kontakta dem, men du ringde inte en enda gång, sa Per-Erik Rinsell till den äldre brodern.

- Jag pratade med andra vänner som sa att de inte svarade. Varför ska jag då ringa dem? svarade brodern.

Den 22-årige man som står åtalad för grovt narkotikabrott förhördes via länk. Han avslöjade att han först ljög till polisen dels för att skydda en av de åtalade men också för att han var rädd för den äldre brodern. Men sedan berättade han allt. Bland annat om hur ett vapen överlämnades till den äldre brodern i en källartrappa.

- Det var en spänd stämning och jag uppfattade det som att bröderna hade bråttom. Jag fick uppfattningen att något var på gång.

Under fredagen ska flera vittnen höras och även mannen som står åtalad för medhjälp till mord.