Bröderna bytte olja mot bostäder

Oljeverksamheten på Mossholmen blomstrade i flera år, men med minskat fiske och nya värmekällor försvann efterfrågan. Nu har bröderna Johansson annat i tankarna.

ANNONS
|

Ingemar Johansson berättar att pappa Rune Johansson började som fiskare med flera egna båtar för att sedan starta fiskmjölsfabrik och till slut frakta olja och sålde till fiskebåtarna. 1964 köpte han Mossholmen och 1968 kom den 6 000 kubikmeter stora tanken på plats.

På 70-talet minskade fisket och antalet fiskebåtar som behövde bränsle, så Rune startade åkeri och körde olja ut i landet. Efter flera år med arbete i stort sett dygnet runt hyrde de ut verksamheten till Norsk Hydro.

– Man fick ju aldrig någon ro. Kunderna ringde dygnet runt och ofta hade någon fått stopp på helger och nätter, säger Ingemar som i flera år jobbade med att sälja och distribuera olja.

ANNONS

Samtidigt byggde de nytt kontor, småbåtshamn, servicestation och båthallar – och sålde båtar.

– Båtar och olja har alltid varit de två benen, säger Ingemar Johansson som äger marinan tillsammans med sin bror Lars-Rune.

Oljeaffärerna gick bra i många år men till slut sinade efterfrågan på olja. Tanken tömdes helt för tio år sedan och nu håller den på att rivas.

– Det kostar lika mycket att riva den som det en gång kostade att bygga, säger Ingemar Johansson när vi går runt på Mossholmen tillsammans med Lars-Rune Johansson som minns hur han flera tusen gånger sprungit upp och ner för stegen på utsidan för att mäta oljenivån.

Nu håller bröderna på att utveckla sin vision att bygga ett helt nytt samhälle på Mossholmen. Första etappen, Ingo, en pir med fritidshus, är slutsåld och inflyttad. Nu i mars kommer bostadsrättshuset Amazon att stå klart. Ett lägenhetskomplex med 28 lägenheter som ligger alldeles vid vattnet med Klädesholmen i blickfånget.

När cisternen är borta ska en del av berget sprängas bort för att ge plats åt det planerade runda 14-våningshuset, som GP skrev om tidigare i veckan. Ett hus som Ingemar Johansson hoppas ska kunna rotera.

ANNONS

– Då kommer alla att kunna få havsutsikt, säger han.

Planen är att 22 stycken 70 centimeter höga hjul, som klarar 100 ton styck, ska bära upp det roterande huset som kommer att väga drygt 2 000 ton. Tekniskt ska det fungera enligt Ingemar.

– Jag googlade och rätt som det var poppade det upp. Jag har fått min idé från järnvägen, där man vänder på tågvagnar vid stallarna, säger han och berättar att rotationen delvis bygger på teknik från Fletcherrotorn, ett framdrivningssystem med roterande cylindrar för framdrivning av fartyg, som togs fram på 30-talet.

– Jag har frågat mäklarna och de tycker att konceptet är intressant, säger han och tillägger att om man ska lyckas med något så måste man sticka ut.

Fakta: Mossholmens marina

  1. Ligger i Bleket på Tjörn. Ägs av bröderna Ingemar och Lars-Rune Johansson. Säljer oljeprodukter, båtplatser och service. De har även båtmäkleri med försäljning av båtar inom fiskenäringen.
  2. Nu satsar bröderna på att bygga ett helt nytt samhälle på Mossholmen. Fyra kvarter med bostäder är planerade. Den sista etappen som byggs är ett 14 våningar högt hus.
  3. Huset är tänkt att börja byggas årsskiftet 2018-2019 och stå klart 2020.
ANNONS