Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tatiana Temm och Helena Dahlgren med några av alla marmelader tillverkade av säsongens bär och frukter i köket på Hedefors bruk. Bild: Camilla Moestedt

Bråda dagar för Tatiana och Helena i höstmörkret

Just nu råder bråda dagar för Tatiana Temm och Helena Dahlgren i köket i Hedefors bruk. Där kokar de marmelad och fyller burkar i långa rader samtidigt som telefonen ringer oavbrutet med samtal från kunder på väg med palmer, fikon- och citrusträd till deras vinterbonade växthotell.

– Det är väldigt intensivt just nu, konstaterar Helena Dahlgren när vi träffas i den gamla restaurangen på Hedefors bruk där hon och Tatiana Temm kokar marmelader av säsongens många bär och frukter och hyr ut lokalen till bröllop och julfester.
Utöver det driver de växthotell och härbärgerar såväl palmer som fikus- och citrusträd åt olika hotell, restauranger och privatpersoner över vintern.
– Telefonen ringer oavbrutet nu efter att den första köldknäppen satt in och växterna ska levereras till oss, berättar Helena och Tatiana som bland annat har ansvaret för Villa Belparcs växter och Göteborgshotellet Avalons takpalmer som lyfts ned med kranbil för att levereras till hotell Dahlia över vintern.

Helena Dahlgren och Tatiana Temm startade Hotell Dahlia för fem år sedan, då i liten skala hemma i Helenas egna växthus i Torslanda. Men efter att verksamheten bara växt hyr de nu in sig i fler växthus hos, bland annat hos Vägen Ut-kooperativen.
Samtidigt tillverkar de delikatessmarmelader i långa rader av bland annat aronia, björnbär, jordgubbar, rabarber och chili, som de säljer via ett 30-tal återförsäljare i Väst- och Sydsverige från Grebbestad i norr till Kristianstad i söder.

Även i detta fall råder just nu febril aktivitet inför kommande julmarknader som drar igång inom några veckor.
– Vi kommer bland annat att medverka på Naturhistoriska museets och Tjolöholms julmarknader, samt på matmässan Passion för Mat på nya Åbymässan i februari, berättar Helena och Tatiana. Först därefter hoppas de kunna pusta ut i åtminstone en och en halv månad innan det är dags att åter igen ta hand om logistiken med växter som ska tillbaka till sina rättmätiga ägare under våren.

För de som själva har frostkänsliga växter hemma men inget orangeri, råder Helena och Tatiana dem, nu när kylan smyger sig på, att placera växterna i ett svalt utrymme med rejält med växtlampor för att överleva vintern.
– Det behöver förstås också vara frostfritt, poängterar Tatiana Temm, medan hon och Helena ser över en av de egna palmerna och chiliplantorna i lokalen innan det är dags att ta sig an vidare logistik med kommande leveranser av växter.
– Det kommer flera vintergäster redan i dag, berättar Helena Dahlgren som precis som Tatiana dessutom fortsatt jobbar vidare med sitt tidigare dagtidsjobb som grafisk designer respektive kommunikationschef.
– Men vi klagar inte, vi har världens bästa tillvaro som får kombinera jobb på dagarna med hobby på kvällar och helger. Då vi träffas här två gånger i veckan och går loss i köket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.