Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Planerna på det omdebatterade storhotellet i Skärhamn har nu slutgiltigt skrotats efter att en majoritet av politikerna på Tjörn sagt sitt och även stoppat vidare planer för hamnområdet. Illustration: Semrén & Månsson

Bostadsplaner och hotell i Skärhamn stoppas

Det blir inget hotellbygge i hamnområdet i Skärhamn. Och som det ser ut just nu, inte heller några bostäder eller andra satsningar i Södra hamnen sedan hela planen röstats ned av en knapp majoritet av Tjörns kommunstyrelse.

Det planerade storhotellet med 200 rum har skapat het debatt med röster både för och emot etableringen på piren i Skärhamn. 
Samtliga politiska partier i den styrande blågröna gruppen inklusive de avhoppade moderaterna, numera oberoende, sa nyligen nej till planerna då frågan var uppe för diskussion i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Bara Socialdemokraterna var då för förslaget, men röstades ned med fyra röster mot en. Allt tydde därmed på att kommunstyrelsen skulle gå på de blågrönas linje och rösta för att i stället fortsätta planarbetet för hamnen med andra satsningar som ett hundratal bostäder, parkeringsplatser, en drivmedelsstation för fritidsbåtar och utbyggnad av Akvarellmuseet.
Men på kommunstyrelsens sammanträde i slutet av förra veckan röstade Socialdemokraterna, Tjörnpartiet och de avhoppade moderaterna nej till hela planen innan man tecknat ett plankostnadsavtal för alla inblandade parter i hamnområdet.
– Jag är fortsatt för ett hotell och andra satsningar för att få till stånd en året-runt-levande näringslivsutveckling, men i nuläget såg vi ingen annan utväg än att säga nej till planen innan vi fått till ett sådant för att inte riskera att förlora mer pengar än de vi redan lagt ned i projektet i form av ett eventuellt skadeståndsanspråk för brutet avtal, säger Benny Andersson (S)

Kommunalrådet Martin Johansen (L) är besviken att även resten av hamnplanen härmed nu lagts på is på obestämd framtid, men har inte gett upp hoppet om att hitta en annan plats att bygga ett hotell på.
– Det har hela tiden varit vår ambition för att utveckla besöksnäringen i Skärhamn och vi i Alliansen kommer därför tillsammans med Miljöpartiet att gå vidare med arbetet i en separat plan för att hitta i lämplig plats i närområdet, säger han.

Går planen i lås kommer dock en annan uppdragsgivare än Conventibus, som ligger bakom det planerade storhotellet, få uppdraget.
– Vi är förstås väldigt besvikna men har samtidigt tackat nej till att gå vidare med ett sådant projekt, säger Stefan Gustafsson, styrelseordförande i Conventibus och som tillsammans med Mats Ljung, båda bosatta i Skärhamn, arbetat fram förslaget.
– Det vi velat bygga är ju inte bara ett hotell, utan en destination med det där lilla extra som hade kunnat locka besökare både på sommaren och vintern. Det känns tråkigt att allt nu går i stöpet efter vad vi upplevt som ett gott samarbete med samtliga politiker. Tråkigt inte bara för oss, som jobbat i onödan, utan även för många andra, då hotellet som vi ser det kunnat skapa både arbetstillfällen och gynnat hela kommunen genom att sätta Tjörn på kartan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.