Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trångbodd. Agnetha Linnér med sonen Mellwin tvingas bo i en husvagn, sedan deras hem rökskadades i en brand för drygt två veckor sedan

Bor i husvagn efter branden

Alla ägodelar försvann i branden i Lilla Edet. Nu bor Agnetha Linnér i en husvagn tillsammans med sin man och sonen Mellwin, 11 månader. Inom kort ska hon föda sitt andra barn.

När chocken över att få sina hem utbrända börjar lägga sig tar besvikelsen över bland flera av dem som drabbades av en brand i en radhuslänga för drygt två veckor sedan.

– Det sved när jag såg huset brinna, men det svider ännu mer hur vi blir behandlade nu, säger Martin Linnér.

– Kommunen erbjuder inte någonting. Jag fick inte bo kvar däruppe för där står redan tre husvagnar och de har inte ens en toa. De får gå i skogen, fortsätter han.

Det var i Martins lägenhet som branden startade och det kommer ta omkring ett år innan den kan vara färdig att flytta in i.

Saneringsfirman Fukt i Väst har satt upp avfuktare i de lägenheter som inte totalförstördes och på vinden har de tagit bort all isolering.

– Vi slipar bort allt sot och det kommer säkert att ta ett par veckor. Sedan ska det spärrmålas på det, säger Lennart Turesson från Fukt i Väst.

Han visar en lägenhet där hela golvet ska rivas ut på grund av den mängd vatten som användes för att släcka elden. Det luktar bränt och mögel inne i lägenheten.

– Är man bara noggrann så kan man få bort lukten helt, säger Lennart Turesson som varit med på flera liknande arbeten tidigare efter bränder.

Han uppskattar att det nog kan ta drygt en månad innan de minst drabbade hyresgästerna åter kan flytta in i sina hem.

– Jag trivs att bo här med mina katter och mitt försäkringsbolag hjälpte mig att skaffa en husvagn men spisen har krånglat tidigare och jag saknar toalett, säger Annika Linnér.

Hon är ensam i sin husvagn men det är värre för dem som bor med barn.

– Vi ringde till kommunens socialkontor och frågade om de hade något jourhem men fick då till svar att vi redan hade en bostad, säger Agnetha och nickar mot husvagnen.

En spjälsäng tar upp en stor yta inne i vagnen.

– Hur ska vi göra när vi blir en till här inne? Det går ju inte att bo här med en nyfödd, konstaterar Agnetha som redan haft värkar och födseln är beräknad till den 12 september.

Hon har hört att kommunen startat en krisgrupp men den enda hjälp de boende fått var att få kaffe och smörgås i äldreboende bredvid.

– Då var vi redan här ifrån på söndagsmorgonen. Att inte ha en egen dusch eller toalett är det jobbigaste, sedan vet vi inte hur länge vi måste bo så här, säger Agnetha.

Läs också: Polisen utreder inte brandorsak

Familjerna som bor i husvagnarna, tycker också det är jobbigt att många nyfikna besökare har åkt upp och tittat på det brandskadade huset.

– De passerar alldels utanför våra husvagnar och vi känner oss som djur i en bur, säger Annika.

Många vänner och bekanta har ställt upp och hjälpt familjerna på olika sätt. Bland annat har de samlat in kläder.

– Det är tur att vi fått kläder från kompisar, framför allt till Mellwin men vi har ju ingen plats att förvara någonting här, säger Agnetha uppgivet.

Även om deras saker inte försvann i branden så var de tvingade att slänga dem på grund av att de var kraftigt rökskadade. För Martin Linnér försvann allt han ägde och även han bor i en husvagn, som står uppställd vid en släktings hus.

– Vissa folk är guld värda, kan inte tacka dem nog. Jag har fått kläder och grejer. Jag hade inte klarat det utan dem. De ska ha tusen guldstjärnor.

Bild: Bild: Jerry Lövberg
Bild: Bild: Jerry Lövberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.