Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bombskydd undersökte brinnande bil - hördes en smäll

En misstänkt detonation har inträffat i en bil i ett villaområdet i Alingsås. I samband med att bilen började brinna hördes en kraftig smäll från fordonet. – Vi har spärrat av ett område på några hundra meter och nationella bombskyddet finns nu på plats och undersöker bilen, säger Göran Carlbom på polisen.

Bilen stod parkerad i ett villaområde i Alingsås då den plötsligt började brinna. 

Polisen utreder på söndagskvällen om branden startades av en explosion. 

Larmet om att en smäll hörts från bilen ringdes in via 112 klockan 13.25 enligt polisens presstalesman Tommy Nyman. 

Räddningstjänsten: "Såg något som inte hörde hemma". 

Stefan Löfgren är styrkeledare vid räddningstjänsten i Alingsås. Han uppger att räddningstjänsten larmades till platsen angående en bilbrand. 

– Det kom in som en bilbrand, men vi såg inga lågor. Däremot såg vi något annat som inte stämmer överens med en vanlig bilbrand, vad vi kunde bedöma, och då lämnade vi platsen, berättade Stefan Löfgren. 

Enligt polisen har någon form av brand inträffat i bilen och vittnen har också uppgett att det hörts en kraftig smäll från fordonet. Något exakt tid för när själva smällen hördes och när branden startade är oklart.

– Vi fick in det här via SOS klockan 13.25 och då larmas ju både vi och räddningstjänsten ut samtidigt, berättade Göran Carlbom tidigare under söndagskvällen. 

Polisen har under eftermiddagen spärrat av ett större område runt fordonet och vid 16-tiden anlände Nationella bombskyddet till platsen. 

– Nationella bombskyddet är på plats och har påbörjat sin undersökning. Man undersöker om det kan ha varit något farligt föremål som kan ha orsakat den här kraftigare knallen. Vi har spärrat av ett område på några hundra meter runt fordonet, berättade Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst. 

Polisen: "Ingen känd hotbild"

Ingen person har kommit till skada i samband med den misstänkta explosionen och polisen är i kontakt med bilens ägare. 

Enligt polisen finns det ingen känd hotbild mot personerna som brukar bilen. 

– Det har inte kommit fram några sådana uppgifter under dagen, uppgav Göran Carlbom vid 17.30-tiden på söndagen. 

Tidigare under söndagen uppgav polisens presstalesman i region Väst, Tommy Nyman, att polisen också undersökt området runt den aktuella bilen. 

– Vi ska nu säkerställa att ingenting annat kan knalla i närheten, berättade Tommy Nyman.

Några uppgifter om att ytterligare detonationer eller att några föremål anträffats i området hade Göran Carlbom ingen kännedom om några timmar senare. 

Stefan Löfgren uppgav tidigare att räddningstjänsten larmades tillbaka av polisen till platsen igen vid 16-tiden. 

– Nu är det här helt och hållet ett polisiärt ärende och vi har kallats till platsen tillsammans med ambulans då polisen har begärt att de vill ha oss där som en skyddsstyrka. I övrigt måste jag hänvisa alla frågor om ärendet till polisen, sa Stefan Löfgren på räddningstjänsten tidigare. 

Ingen gripen eller misstänkt 

Vid 18-tiden pågick forfarande Nationella bombskyddets undersökning av bilen. 

Enligt Göran Carlbom rubriceras händelsen initialt som försök till mord alternativt dråp.

– Det kan komma att ändras beroende på vad som framkommer efter att bombgruppen har genomsökt platsen, säger han vid 19-tiden.

Det finns ingen gripen eller misstänkt för något brott i samband med händelsen. 

Polisen omrubricerar händelsen

Senare på kvällen säger polisen att de nu ska vara klara på platsen. Nationella bombskyddet hittade inget som skulle vara explosivt eller liknande i bilen.

- Vi misstänker att det kan ha varit någon smällare eller liknande då det har hörts en smäll från bilen. Vi har omrubricerat händelsen nu till skadegörelse och olaga hot, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.