Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bomblarm orsakade kökaos på Landvetter

Polisen har skjutit sönder det misstänkta föremålet på Landvetter och avspärrningen har hävts. Resenärerna springer mot flygplatsen.

Strax efter 17 på söndagen kom larmet om att ett misstänkt föremål hittats i flygplatsens parkeringshus. Det rörde sig enligt larmet om ett ”explosionshot”. Flygplatsen stängdes av, och resenärer kunde inte ta sig fram till terminalen och de som anlände med flyg kunde inte lämna den.

Oroliga resenärer lämnade sina bilar och vandrade in mot flygplatsen längs vägrenen, för att försöka hinna med sina flyg. Det rådde allmänt kaotisk stämning, och köande människor försökte få information från polisen. De hade dock fullt upp med att försöka styra upp trafiken, rapporterade GP:s utsände från platsen.

Hur många som missade sina flyg är oklart.

– Flygbolagen agerade lite olika, en del flighter lyfte mer eller mindre i tid. Vi uppmanar de resenärer som drabbats att kontakta sina flygbolag för att hitta lösningar. Vi kan bara beklaga att de har drabbats av detta och vi försöker tillsammans med flygbolagen hjälpa dem på bästa sätt, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Klockan 18.20 anlände bombtekniker och parkeringshuset evakuerades.

Strax efter 19 hördes en dov smäll. Det var ljudet från polisens bombtekniker som sköt mot föremålet.

– De besköt det misstänkta föremålet med gevär och sedan undersöktes det närmare med en robot, säger Ulf Lörstad, polisens biträdande vakthavande befäl.

Klockan 19.30 uppgav bombteknikerna att föremålet var undersökt och det konstaterades vid det läget vara ofarligt, men en förundersökning är inledd. Föremålet kan alltså ha varit farligt innan det besköts av polisens bombtekniker. Efter att det skjutits sönder togs det i beslag för teknisk undersökning och avspärrningarna hävdes.

Vad det rörde sig om för typ av föremål, eller hur farligt det var, vill polisen inte gå in på. Inte heller vad som föranledde deras misstankar.

– Det jag kan konstatera är att föremålet inte är farligt längre, om det varit farligt kan jag inte svara på. Det kommer att utredas i den tekniska undersökningen. Förundersökning har inletts angående försök till allmänfarlig ödeläggelse, försök till sabotage, samt grovt olaga hot, säger Ulf Lörstad.

Efter att avspärrningen hävdes flyttade sig polisen åt sidan och meddelade att det var fritt fram. Då rusade alla resenärerna mot terminalen för att hinna med sina flyg.