Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bokningssidor sega och utan tider när 18-åringar får boka vaccinering

Trycket på 1177.se blev högt under onsdagsmorgonen, när alla vuxna kunde börja boka tid för covid-19-vaccinering i Västra Götaland. Problemen kan finnas kvar i flera dagar tror Madeleine Stark, enhetschef på Västra Götalandsregionen.
– Jag anser att vi har gjort alla förberedelser vi har behövt göra, säger hon.

På onsdagen sänkte Västra Götalandsregionen åldersgränsen vid vaccinbokningen till 18 år, från att endast riskgrupper samt 40-plussare kunnat boka fram tills nu.

LÄS MER: Rekordleverans av vaccin till Västra Götaland – här kan du boka tid

Det ledde till ett högt tryck på bokningssidorna. Flera av vaccinatörerna lägger upp sina tider via 1177.se som märkte av ett extremt tryck från klockan åtta, då man ändrade sin åldersgräns.

– Det är väldigt många besök, över 40 000 första halvtimmen. Vi har en dialog med Inera om fortsatta åtgärder, sade Madeleine Stark, enhetschef på Vårdens digitalisering i Västra Götalandsregionen.

LÄS MER: Då kan 18-åringar börja boka tid för vaccinering i Västra Götaland

1177.se trög – tiderna slut snabbt

Inera är det bolag som bland annat har hand om kapaciteten för 1177.se.

– De många besöken gör sidan trög men det är också många som har kommit in och bokat. Tiderna tar slut i rasande tempo.

Vid vaccinbokningen på 1177.se var trycket högt under onsdagsmorgonen. Bild: 1177.se/Skärmdump
Vid vaccinbokningen på 1177.se var trycket högt under onsdagsmorgonen. Bild: 1177.se/Skärmdump

Senare under dagen kunde Madeleine Stark konstatera att belastningen fortsatt var hög. Regionens bokningssida hade strax efter lunch haft 900 000 sidvisningar och 222 000 unika besökare.

– Det är lite det vi förutsåg, att systemet skulle gå lite trögare. Vi har gjort en del justeringar, och bland annat några tekniska justeringar i dialog med Inera, som vi tror ska underlätta så att systemet går lite snabbare, säger hon.

Du säger att ni förutsåg det här, hade ni alltså räknat med detta?

– Vi hade räknat med att det skulle bli ett högt tryck, och med en väldigt hög belastning ökar risken att det påverkar systemet.

LÄS MER: Därför saknas flera vaccinatörer på hemsidan med lediga tider i VGR

Hade ni inte kunnat förebygga det?

– Vi har förberett så mycket vi haft möjlighet att förbereda. Jag vill poängtera att sidan fungerar, men ibland står det och snurrar och det är just för att det blir ett så pass högt tryck.

Hade ni inte kunnat förbereda med större kapacitet?

– Jag anser att vi har gjort alla förberedelser vi har behövt göra. Sedan vet man aldrig förrän man väl släpper på hur det blir och vilka åtgärder man behöver ta till utifrån den uppkomna situationen.

Högt tryck på 1177 i flera dagar

Andra delar av 1177.se än själva vaccinbokningen kan också påverkas av det höga trycket. Bland annat har GP fått rapporter om personer som inte kommit åt journaler eller andra E-tjänster.

– Den höga belastningen kan tyvärr medföra att det blir vissa störningar i form av tröghet generellt, säger Madeleine Stark och fortsätter:

– Jag tror man ska förvänta sig att det kommer vara lite trögt de närmaste dagarna, i och med att det fortsatt är ett så högt tryck. Jag förstår att det är frustrerande och vi jobbar stenhårt på att det ska bli så smidigt som möjligt.

Även på flera andra av bokningssidorna i Västra Götaland märks det höga trycket. ”Vi upplever tyvärr tekniska problem just nu!” skriver Nötkärnan, som vaccinerar i Slottsskogen, bland annat på onsdagsmorgonen. Ett annat exempel är Svea Vaccin, som vaccinerar i Backa och Masthugget, som på morgonen hade drygt 1 000 personer i sitt digitala kösystem – med över en timmes väntetid.

LÄS MER: Covidbeviset snart här – så fungerar det

Besvikna tidsbokare

Flera göteborgare har hört av sig till GP och uttryckt sin besvikelse över problemen med tidsbokningen. En av dem berättar:

– Jag kollade redan i går och efter midnatt men då fanns det inga tider. Nu på morgonen har jag suttit i 30 minuter på flera olika fronter men inget fungerade. Man har ju väntat på att få boka en tid så det är klart att det blev ett antiklimax. Jag är absolut lite besviken på systemet, säger personen till GP och fortsätter:

– Nu har både jag och min man pausat försöken. Men jag kommer nog inte kunna hålla mig från att gå in och kika under dagen.

LÄS MER: Rekordlåg coronasmitta i Göteborg – dramatisk minskning i hela VGR

Ny åldersgräns vid bokning under dagen

Precis som när tidigare åldersgrupper släppts på sker övergången till den nya åldersgrupper under dagens gång, då många olika vaccinatörer använder olika bokningssystem. Flera behöver ändra inställningarna och texterna helt manuellt, vilket gör att den gamla åldersgränsen kan hänga kvar på vissa sidor

– Det kan vara lite fördröjning hos vissa, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland.

LÄS MER: Emanuel Karlsten: Göteborg är sämst på vaccin

LÄS MER: Vaccinmålet skjuts fram två veckor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.