Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tvåtonsgrillen hamnade på borggården till slut.

Bohus fästning fylls av grillkockar

Bohus fästning har stått i över 700 år. Men frågan är om den någonsin har utgjort skådeplats för en större grillfest än i dag, lördag. Minst 1 000 besökare väntas dyka upp om vädrets makter är på rätt humör.

Arrangören Martin Söderström kikar med viss bävan på den två ton tunga rökgrillen som står uppställd på fästningens baksida. Utsikten mot Göta älv och Nordre älv är svindlande men Martin Söderström har annat att tänka på.

Jättegrillen lyftes upp i luften med hjälp av en kran och flögs in på borggården på andra sidan fästningsmuren.

– Du känner hur den luktar, säger han nöjt och andas in dofterna av tidigare festmåltider som sitter kvar i grillen.

Grillkalas i storformat

Det är andra året i rad som Martin Söderström och hans kompisgäng arrangerar Fästning i rök, ett grillkalas i storformat där deltagarna lagar mat, utbyter tips och har allmänt trevligt ihop. I år är det betydligt fler i startfältet än i fjol – runt 100 grillare är anmälda, mestadels duktiga amatörer men också några renodlade proffs.

– Det är absolut inga tävlingsmoment här, så jag skulle vilja säga att det är ett ganska unikt evenemang. Det handlar om glädjen att lära ut, folk älskar att visa hur de har gjort och tänkt. Det är 90 procent av grejen.

– Vi gjorde ett test förra året bara för att se om det var möjligt och räknade med kanske 200 besökare. Det kom 450, säger Martin Söderström.

I år tror han på betydligt fler. Och för den som beger sig till Bohus fästning i dag väntar många möjligheter att smaka grillmat som inte brukar hamna på gallret hemmavid. Till exempel bogbladsfilé, tomahawkstek, picanha – och hästentrecote.

– Det blir ofta lite reaktioner på just hästentrecoten, men det är verkligen jättegott, försäkrar Martin Söderström, som också utlovar rökt lax, skaldjur och grillpizza.

Men om det regnar?

En grillfest utomhus låter som ett väderkänsligt evenemang men Martin Söderström vill inte överdramatisera vädrets betydelse.

– Blir det ösregn så blir det 300 glada och blir det sol så blir det 1 500 glada. Vi som grillar kommer ändå. Vi grillar ju året runt, säger Martin Söderström. (Kolla regnrisken på gp.se:s vädersajt.)

Och hur gick det med jättegrillen som skulle upp och flyga? Jodå, den hamnade på borggården till slut. Dess dimensioner gör att det går att grilla hela köttstycken – och med helt andra tekniker än vad som är standard på radhusaltaner och innergårdar.

– Det blir något helt annat, det går inte ens att jämföra, lovar Johan Carlsson, en av dem som står för maten.