Boende på jakt efter vatten efter stor läcka på Tjörn

Under söndagen blev boende på Tjörn utan vatten och förskolor och skolor tvingades hålla stängt. Boende på den östra sidan av ön har nu fått ta sig ut i snön i jakt på vatten.
– Vi hade lite reservvatten hemma, det har vi alltid för det här har hänt tidigare, men det brukar inte pågå såhär länge, säger Jonas Sundqvist som bor på ön.

ANNONS
|

Jonas Sundqvist har tagit sig till brandstationen i Skärhamn och hämtar vatten för första gången under den här vattenläckan. Eftersom han sitter hemma och jobbar och även barnen har varit hemma så behövde de nu fylla på vattentankarna.

– Det hade varit värre om det hade varit strömmen nu i kylan, vatten går ju alltid att lösa. I värsta fall skulle jag kunna duscha hos min svärfar som har vatten och jag åker ändå förbi här så det är inte så problematiskt att fylla på.

Alla skolor och förskolor på östra Tjörn fick hålla stängt under måndagen.

ANNONS

– Sexorna fick en extra studieledig dag, annars har vi haft full verksamhet. Niorna som skulle ha varit här nu fortsatte läsa på distans som de har gjort tidigare. Sjuorna och åttorna skulle ändå ha läst på distans så för dem är ingenting förändrat, säger Elisabeth Wikberg som är rektor på Häggvallskolan.

LÄS MER: Vattenproblem stänger skolor och förskolor på Tjörn

Häggvallskolan fick under måndagen tillbaka vattnet och kan därför välkomna sexorna och niorna tillbaka på tisdagen. Problemen kvarstår däremot på stora delar av ön.

Jakten på vatten

Julia Sundberg har vandrat genom snön under den gråa januarihimlen för att ta sig till brandstationen i Kållekärr för att hämta vatten. Hon har varit utan vatten sedan 14-tiden i söndags.

Julia Sundberg fick gå hem med en tom ryggsäck.
Julia Sundberg fick gå hem med en tom ryggsäck. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Men jag förstod aldrig att det var så fel att de inte skulle lösa det inom några timmar och var dum nog att spola i min toalett. Jag hade grejer att dricka hemma ändå så jag har inte behövt hämta vatten förrän nu.

Men det finns inget vatten i den än, vi ställer ut tomma tankar, det kommer någon och fyller på dem senare - men de är nog inte så långt borta

Under det första dygnet var det bara möjligt att hämta vatten på brandstationen i Skärhamn vilken ligger ungefär tio minuter bort från Kållekärr med bil – och ännu längre för andra boende på ön. Nu finns det däremot tre vattenstationer i Kållekärr – en vid brandstationen, en vid äldreboendet och en vid vårdcentralen.

ANNONS

– Det var en jättekonstig känsla att vara utan vatten. Jag är glad att jag inte behöver gå till affären och köpa vatten. Jag har fyra petflaskor i väskan och bor bara någon minut bort så det är ganska enkelt för mig att hämta vatten här, säger Julia Sundberg.

Tom vattentank

Efter en stunds sökande efter vattentanken kör en svart skåpbil upp och Torbjörn Jonsson och Sven Andersson förklarar genom en nedfälld ruta att de är på plats för att lämna en vattentank.

– Men det finns inget vatten i den än, vi ställer ut tomma tankar, det kommer någon och fyller på dem senare – men de är nog inte så långt borta, säger Sven Andersson.

För att vara säkra på att kunna få tag i vatten behöver de som är utan bege sig till Skärhamns brandstation där pumpen är kopplad till vattennätet och inte behöver fyllas på.

Julia Sundberg har inte tid att stanna och vänta på att vattentanken ska fyllas på igen så hon får promenera hemåt med tomma petflaskor.

Händer titt som tätt

Nicklas Appelteg som är styrkeledare för Södra Bohusläns räddningstjänstförbund säger att det inte är första gången som Tjörn drabbas av ett vattenavbrott.

– Det händer titt som tätt, men ofta blir det inte såhär stora och långdragna problem. Nu är det mer koncentrerat och på ett väldigt mycket större område där över hälften av öns befolkning står utan vatten.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS