Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Boende började brinna under rökning – avled av skadorna

En boende på ett äldreboende i Kungsbacka fick hjälp ut på balkongen för en rökpaus. Strax efteråt kände personalen röklukt – personen hade fattat eld. Personen kördes till sjukhus men avled senare av sina skador.
– Vi kan ju bara spekulera, troligtvis är det kläderna som har fattat eld, säger Therése Lindén, socialt ansvarig samordnare på kommunen.

Händelsen inträffade i juni på ett äldreboende i Kungsbacka kommun. En av de boende behövde hjälp av personalen för att ta sig ut på balkongen för att ta en cigarett, varpå hen lämnades ensam för att röka.

Strax efteråt började personalen känna lukten av brandrök. När de tagit sig ut på balkongen visade det sig att den boende hade börjat brinna.

Therése Lindén är socialt ansvarig samordnare på kommunen och har utrett händelsen. Hon berättar att ambulans redan tidigare under kvällen larmats till äldreboendet på grund av en annan händelse, så personen kunde snabbt föras till sjukhus.

– Ambulansen var fort på plats. Väldigt, väldigt snabbt.

Men trots detta gick personens liv inte att rädda och sjukhuset meddelade senare att personen avlidit av sina skador.

LÄS MER: Blockerade dörren till äldre på demensboende i Partille

”Allvarligt missförhållande”

Händelsen är nu lex Sarah-anmäld. I ett pressmeddelande skriver Kungsbacka kommun att de har utrett händelsen och kommit fram till att ”händelsen är ett allvarligt missförhållande”.

Vidare beskriver de utgången av händelsen som ”mycket tragisk”. Däremot så har personalen på plats enligt dem inte agerat felaktigt.

– Räddningstjänsten gav en återkoppling dagen efter och återkopplingen de gav var att personalen, i den hemska händelsen som uppstått, handlat korrekt och minskat den enskildes lidande, säger Therése Lindén.

Hon fortsätter med att berätta att en dialog har förts med de anhöriga.

– Såklart jättejobbigt för de anhöriga. Vi har haft en löpande konversation och informerat dem om händelseanalysen och och utredningen enligt lex Sarah-anmälan.

LÄS MER: Hemtjänstanställd anmäld för sexuella trakasserier

Aldrig hänt förut

Inom verksamheten har något sånt här har aldrig hänt förut, meddelar kommunen i sitt pressmeddelande och riktlinjer har nu satts in för att öka riskmedvetenheten kring rökning.

”Risk för att liknande händelse upprepas bedöms som lite efter insatta åtgärder”, skriver kommunen.

Therése Lindén säger att deras utredning fokuserat på verksamhetens arbete kring händelsen och att det är upp till andra myndigheter att undersöka brandens förlopp.

– Vi kan ju bara spekulera, troligtvis är det kläderna som har fattat eld, säger hon.

• Lex Sarah ska användas för att säkerställa att de enskilda får insatser av god kvalité och förhindra uppkomsten av missförhållanden och riskerna för missförhållanden.

• Utredningen av en lex Sarah-rapport syftar till att klarlägga vad som har hänt, varför det har hänt och vad som kan göras för att förhindra att något liknande händer igen.

• Med allvarliga missförhållanden avses händelser eller underlåtelser som innebär, eller har inneburit ett allvarligt hot mot eller medfört allvarliga konsekvenser för den enskildes liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa.

Källa: Kungsbacka kommun.

LÄS MER: Vad hände 24-åringen som hittades död i sin lägenhet?

LÄS MER: "Allvarligt missförhållande" på Kofferdalen

LÄS MER: Dödsfall och vanvård bland anmälningarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.