Bockstens-mannen har fått ett ansikte

ANNONS
|

Efter cirka sju veckors arbete har Oscar Nilsson lagt sista handen vid sin modell av den man från 1300-talet som för sjuttio år sedan hittades i Bockstens mosse i Rolfstorp utanför Varberg. Med hjälp av mannens kranium har modellmakaren kunnat rekonstruera mannens anletsdrag. Han har fått några rynkor i pannan och kring munnen och en liten skrattgrop i hakan. Hans ögonbryn är ljusa och han är lätt hårbeväxt på händerna.

- Ju yngre en människa är desto mer träffsäker kan man få en rekonstruktion av utseendet och jag vågar nog påstå att Bockstensmannen, som var i 30-årsåldern, skulle kännas igen, sa Oscar Nilsson, då han i går personligen presenterade sin färdiga modell för pressen.

ANNONS

Den över 100 år gamla metod som han använt för sin rekonstruktion ger en minst 60 procentig säkerhet i återskapandet.

- Näsan är det som brukar bli bäst medan öronen är det svåraste av allt. Man brukar få göra ett "genomsnittsöra", avslöjar Oscar Nilsson

Bockstensmannen, som för snart 700 år sedan pålades till döds och sedan bevarades i sin mosse, ser nu nästan kusligt levande ut där han står, med armarna beslutsamt korslagda, i sin nya utställning på Varbergs museum.

Sedan utställningen öppnade den 1 juni har museet noterat besöksrekord med 110 000 personer.

- Och det är Bockstensmannen som lockar, säger museilektor Åsa Axberg, som är projektansvarig för utställningen.

Hon lovar att forskningen kring Bockstensmannen kommer att fortsätta. Inom kort väntas besked om en analys av mannens ansikte som skall ge svar på om han bar skägg eller mustasch. Och om ett tiotal år hoppas man att DNA-tekniken kommit så långt att man också kan få veta exakt vilken färg Bockstensmannen hade på sitt lockiga hår.

ANNONS