Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bo Björks engagemang har förbättrar tillvaron för en grupp skolbarn och aidsdrabbade kvinnor i kåkstaden Kibera utanför Nairobi.

Bo hjälper de allra mest utsatta

När Bo Björk första gången kom till Nairobi slogs han direkt av den fattigdom som präglade kåkstäderna och de svåra förhållanden som framför allt barn och kvinnor levde under.

Han beslöt sig för att göra något, att försöka bidra till att göra livet litet lättare och bättre för åtminstone en del av de utsatta människorna; skolbarn och aidsdrabbade kvinnor.
I dag har han i runda slängar själv samlat ihop en halv miljon kronor, och nyss hemkommen från Nairobi kan han konstatera att hans insats verkligen har effekt.
– Och det roliga är att varenda krona går till barnen och kvinnorna. Inga mellanhänder och inga administrationskostnader, säger Bo.

Han är en enkel, pensionerad rörläggare som bor i Mariestad, som arbetat fackligt inom Kommunal och som alltid slagits för jämställdhet och alla människors lika värde. I Kenya blev det mer påtagligt än någonsin i Sverige.
Men hur gick det till när du blev hjälparbetare och hjälte i kåkstaden Kibera?
– Anledningen var att sonen Tobias arbetade på en svensk skola i den kenyanska huvudstaden Nairobi och hans dåvarande sambo engagerade sig för de mest utsatta. När jag och hustrun Ulla-Britt och våra andra barn Oscar och Kajsa kom dit för att hälsa på första gången, slogs jag direkt av den enorma fattigdom som fanns. Det var fruktansvärt och jag bestämde mig för att försöka göra en insats, eftersom det tog mig så hårt, berättar Bo.
Han bestämde sig för att rikta hjälpen mot två grupper:

  • Föräldralösa barn, som skulle få möjlighet att gå i skola.
  • Aidsdrabbade kvinnor, som ingenstans hade att ta vägen.

Bo Björks arbete var enkelt och byggde på att folk litade på honom.
– Jag öppnade ett vanligt bankkonto med namnet Kabira och där gick alla hjälppengarna in. Jag fick ganska snabbt ihop hundra tusen kronor, både från privata givare och från andra håll, och den enskilt största sponsoren är Göteborgs tekniska college. Skolan har hittills bidragit med 154 000 kronor, säger Bo.
Anledningen till att Göteborgs tekniska college är en stor bidragsgivare är att sonen Tobias är kompis med en av lärarna på skolan, Markus Wiedel, som engagerat sig i Bo Björks projekt. Varje år anordnar skolan en julfest och de pengar som då kommer in dubblerar skolledningen.
Second hand i Floda är också bidragsgivare med sina hittills 25 000 kronor, och hur Bo kom i kontakt med dem är också en liten familjehistoria.
– Dottern Kajsa bor i Floda. Naturligtvis besökte jag secondhandbutiken, gick runt och babblade på som vanligt vilket gjorde att butiken ställde upp.

Det var med stor glädje som Bo Björk i år gjorde sin femte resa till Kibera. Han kan konstatera att hans insats verkligen gjort skillnad.
Skolarbetet för barnen fungerar mycket bra på Soweto Academy i Kibera. 18 föräldralösa barn har fått den här möjligheten. Ett läsår omfattar tre terminer och för de 18 barnen kostar varje termin 10 000 kronor, vilket inkluderar skolgång, skoluniform och två mål mat om dagen.
– Många av föräldrarna har dött i första hand i aids och malaria, men släktingar tar hand om barnen så att de i alla får tak över huvudet. Vi bidrar alltså till deras skolgång.
Kvinnorna gläds åt det hus som Bo köpt till dem. Det blev snabbt en samlingsplats där de tillverkar väskor, armband och andra smycken. Det höjde livskvalitén för de här kvinnorna, och nu har huset också utrustats med en säkerhetsdörr.

Något annat som Bo är stolt över är möjligheten för kvinnorna att använda en så kallad menskopp i samband med menstruationen.
– Det där är ett stort problem eftersom de inte har råd att köpa bindor eller tamponger, utan måste använda sig av oftast smutsiga trasor som innebär infektioner. Vissa kan inte ens gå i skolan. Menskoppen är ett mycket billigt alternativ som förändrar kvinnornas situation. Jag är stolt över att ha introducerat den, säger Bo.

En annan billig men effektiv sak är de solcellslampor från företaget Givewatts som både skolbarnen och kvinnorna nu förfogar över. Hittills har Bo levererat cirka 100 solcellslampor, vilket innebär att i ett område där elström är sällsynt lyses nu tillvaron upp för skolbarnen och kvinnorna.
– Lamporna är en fantastisk sak som gjort att skolresultaten höjts med 30 procent eftersom eleverna nu kan läsa sina läxor utan problem. Den dyraste kostar cirka 400 kronor. Den fungerar även som mobilladdare. Med lägsta effekten varar lampan i 27 timmar, förklarar Bo.
Numera finns också en ideell förening, Power womens vänner, som startade som ett projektarbete på Mikael Elias gymnasium i Göteborg. De flesta medlemmarna är elever på skolan och kopplingen är Tobias Björk, Bo Björks som, som är lärare.
Hittills har Bo Björks arbete inneburit en halv miljon värdefulla kronor, och hans engagemang går oförtrutet vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.