Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BMW-ligan härjar i Västra Götaland

Tre BMW-ägare i Uddevalla gjorde en annorlunda upptäckt när de kom ut till sina bilar i går morse. Bilarna saknade nämligen ratt.

Den senaste månaden har den så kallade BMW-ligan slagit till på flera håll i Västra Götaland. Men Bohuslän har varit förskonad och ingen bilägare har anmält att ratten blivit stulen, det skriver Bohusläningen.

Natten till fredagen verkar det av allt att döma som om BMW-ligan har hittat till Bohuslän.

På fredagsmorgonen fick polisen nämligen in tre anmälningar om bilinbrott från tre adresser i Uddevalla.

Samtliga bilar har utsatts för inbrott där ratten med den eftertraktade krockkudden är borta. Dessutom har man stulit instrumentpanel, stereo och navigationssystemen.

– I en av bilarna har man bara tagit ratten med krockkudde, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman för region Väst.

Enligt Peter Adlersson kräver det stor teknisk kunskap om hur ratten är uppbyggd och monterad, för att ta loss den och fortfarande ha krockkudden intakt.

– Det är väldigt lätt att krockkudden utlöser sig, säger Adlersson.

Bilarna som utsatts för stölderna har stått parkerade på Montörvägen, Fasserödsvägen och Ulvstigen. Samtliga bilar är av BMW-modeller.

Enligt Martin Landberg, inre befäl vid polisen i Uddevalla, har polisens tekniker varit på plats under förmiddagen och genomfört tekniska undersökningar i de utsatta bilarna.

– Vad jag har hört så ligger det stora pengar i att stjäla utrustning från den här typen av bilar, säger Martin Landberg.

Enligt Martin Landberg är det klokt att ha larm på sin bil. Det bästa ska vara ett larm som låter högt.

Det gemensamma för bilinbrotten är att rutorna krossas. Det har troligen skett nattetid och ingen verkar ha vaknat av att rutan krossats.

Inga larm verkar ha gått i samband med bilinbrotten.

Enligt uppgift från polisen kan man få tusentals kronor för intakt krockkudde om man säljer den utomlands. Därför är de stöldbegärliga för ligor som riktar in sig på den här typen av stölder.

Polisen tror att ligorna tar med sig den stulna utrustningen där den säljs till exempelvis krockskadade bilar som måste utrustas med ny krockkudde.

För den som drabbas är det dessutom väldigt dyrt att reparera bilen. Det rör sig om många tusentals kronor att sätta in en ratt och instrumentpanel.

Ligan härjade för bara en vecka sedan i trakterna kring Stenungsund. I Stora Höga drabbades fyra BMW-ägare inom ett dygn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.