Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen varnar för halka på vägbanorna. Bild: Vegard Wivestad Grøtt TT/Johan Nilsson TT
Polisen varnar för halka på vägbanorna. Bild: Vegard Wivestad Grøtt TT/Johan Nilsson TT

Blixthalka har orsakat flera krockar och avåkningar

Under söndagsförmiddagen har polisen i Västra Götaland fått in rapporter om flera mindre krockar och avåkningar till följd av blixthalka.
– Håll avstånd och var försiktiga, säger polisens presstalesperson, Christer Fuxborg.

Under söndagsförmiddagen har två mindre krockar skett vid Kungsstensmotet i Västra Göteborg. Polisen har även fått in rapport om en krock i Kungsbacka och flera andra avåkningar och mindre krockar runt om i Göteborgsområdet.

– Vi har fått in rapporter lite varstans ifrån, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

– Det är inga allvarliga krockar. Mest plåtskador. Men det kan ändå vara på sin plats att höja ett varningens finger för det verkar vara fläckvis halt på vissa ställen med anledning av väderleken, säger han.

Disig morgon

Enligt SMHI har det varit disigt i delar av Västra Götaland på söndagsmorgonen vilket kan leda till halka.

– I och med att det funnits fukt i luften och det är minusgrader så kan det ha blivit frost på vägen. Kör då många bilar så kan det bli polerat till is, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Även solen kan ställa till det.

– Solen värmer inte jättemycket nu men precis i ytlagret på en mörk yta kan det tina upp lite och sedan frysa igen när det blir skugga, säger Therese Fougman.

Var ska man se upp extra?

– Det är jättesvårt att säga i det här fallet. Men det är som alltid där det finns fukt, till exempel vid öppna vattendrag och på broar. Och när solen står lågt och man får den i ögonen så att det är svårare att se om det är fuktigt och halt.

Mildare väder på ingång

I veckan väntas mildare väder.

– Högtrycket sjunger på sista versen så i morgon (måndag) mulnar det på och kan komma snöfall på eftermiddagen. Det är fortfarande osäkert om det blir ännu mildare i slutet av veckan. Som det ser ut nu så kommer det hålla sig på noll eller några minusgrader större delen av veckan, säger Therese Fougman.

LÄS MER: Årets kallaste natt i Västsverige

LÄS MER: Så är isläget i Göteborgsområdet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.