Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Blivande asylboende i brand – misstänkt attentat

Ett blivande flyktingboende i Kungsbacka stod i lågor på tisdagsmorgonen. Polisen misstänker att det utsatts för ett brandattentat. Nu har en utredning om misstänkt mordbrand inletts.

Det var klockan 06:25 på annandagen som räddningstjänsten larmades om en brand på Lerkils förskola i Kungsbacka.

– Vi fick in ett automatlarm. Under tiden vi åker in får vi ytterligare ett samtal där vi får veta att det brinner på gaveln. Så det brann när vi kom fram, bekräftar Hans-Olof Allgulin, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg för GP.

Förskolan används inte längre. I nuläget håller den på att byggas om till ett boende för flyktingar. Branden kunde släckas snabbt av räddningstjänsten.

– Hade de inte släckt hade hela huset brunnit ner, säger Thomas Fuxborg, polistalesperson polisregion Väst.

Fasaden frilades – kontroll med värmekamera

Det fanns emellertid en spridningsrisk. Således pågick räddningstjänstens insats fram till 09-tiden på tisdagsmorgonen.

– Vi frilade fasaden för att kontrollera så att branden inte spridit sig till vinden eller vidare ner i golvbjälklaget. Sen går man igenom hela konstruktionen med värmekamera, förtydligar Allgulin på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Polisen misstänker att branden är anlagd och händelsen klassas som misstänkt mordbrand. Förskolan är nu avspärrad för en teknisk undersökning. Kommunen kommer också att påbörja ett saneringsarbete så snart som möjligt.

"Onödiga kostnader för kommunen"

– Vi påbörjar sanering och renovering så snart förutsättningarna tillåter. Vår målsättning är att ha lokalerna klara så att de boende kan flytta in, säger Johan Burman, tf fastighetschef på Kungsbacka kommun i ett pressmeddelande.

Lerkils förskola är tänkt att användas till tre lägenheter för personer med uppehållstillstånd och som fått Kungsbacka anvisat som sin nya hemkommun av Migrationsverket.

– Vi är skyldiga enligt lag att ta emot nya invånare. Att våra lokaler brinner innebär ju mer och onödiga kostnader för kommunen och för skattebetalarna, säger Johan Burman.

Flera bränder vid asylboenden i området

Kungsbacka kommun har tidigare haft problem med anlagda bränder på blivande asylboenden. Under hösten 2015 sattes Furulidsskolan i Vallda i brand. Information hade då gått ut om att skolan skulle göras om till asylboende med plats för 170 personer.

LÄS OCKSÅ: Skola övertänd i Kungsbacka

– Det har brunnit i den norra delen av den här 50 meter långa byggnaden. Vi har räddat halva byggnaden och halva är skadad, sa Bengt Andersson, stabschef på Räddningstjänsten i Storgöteborg, till GP på morgonen efter branden.

LÄS OCKSÅ: Kungsbackabevakar alla sina asylboenden efter brand i Vallda

Branden inträffade under samma vecka som det brunnit på planerade asylboenden i Småland och Skåne, något som fick Kungsbacka kommun att agera med kraft. Man valde att höja bevakningen av samtliga befintliga flyktingboenden. Det arbetet sköttes av säkerhetsföretag, något som innebar ökade kostnader för kommunen – utöver kostnaderna för brandskadorna på Furulidsskolan.

Under hösten 2016 utsattes även Lerkils förskola för ett brandattentat. Vad som var motivet bekräftades aldrig, men enligt kommunen hade ett anonymt flygblad delats ut till boende i området dagarna innan branden. I flygbladet stod det att kommunen planerade att göra om förskolan till flyktingboende.

Åsikter går isär bland grannar

GP träffade två grannpar som var på promenad i området. Deras åsikter om det inträffade går isär.

– Jag såg blåljus där i morse. Sen läste vi i tidningen vad som hänt, berättar grannen Petra för GP.

Tror ni att det finns en koppling till att personer som fått uppehållstillstånd skulle flytta in?

– Ja, det är ganska uppenbart, svarar maken Fredrik.

Paret är nyinflyttade i området och känner än så länge inte sina grannar.

– Det är för jävligt att folk gör så här. Det är ju resurser som brinner upp. Jag vet inte vad folk tänker inne på sina kamrar, men många tycker ju att allt som är nytt är skrämmande. Det är ju inget unikt för det här området utan en debatt som pågår i hela Sverige, menar Fredrik.

Paret har sett hur det har renoverats i flera månader i lokalerna.

– Det hjälper ju inte att anlägga en brand om man är missnöjd. Har man synpunkter får man gå via politikerna, inte göra så här, avslutar Petra.

En bit längre ner på vägen traskar ytterligare ett grannpar fram på vägen.

– Det var väntat. Det kommer lappar i brevlådorna om att det ska bli flyktingförläggning och det har ju brunnit tidigare när såna här planer offentliggjorts, säger mannen.

Så tillägger han:

– Jag trodde det skulle brinna tidigare!

Vilka är det som lägger lapparna i brevlådorna?

– Det vet vi inte.

Vad tycker ni om att man gör så här?

– Jag tycker att det ska vara dagis här, som det alltid har varit, inte att man ska behöva lämna barnen i Särö. Fast nu finns det ju förstås lagkrav på att kommunerna ska ta emot flyktingar, säger mannen.

Mannens fru tycker att det är dumt att anlägga bränder.

– Det är dyrt och onödigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.