Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anita Johansson på Bokmässan tidigare i år. Foto: Privat

Blinda Anita, 57, får sparken – efter 36 år

I 36 år har synskadade Anita Johansson trivts på sitt jobb. Men nu verkar det som att hon får sparken från Västra Götalandsregionen – för ett påstått misstag för 16 år sedan. – Hela min vardag har de krossat, säger 57-åringen.

Anita Johansson från Nossebro har varit blind sedan sex månaders ålder, något som inte hindrat henne från att jobba i 19 år som läkarsekreterare inom det som idag heter Västra Götalandsregionen.

– Men 1999 bytte vi till ett journalprogram som inte var anpassat för synskadades, så då fick jag ett annat jobb, på Närhälsan som informatör och föreläsare, säger Anita till GP.

Ett jobb som Anita trivts utmärkt med, och kunnat kombinera med sin fritidssysselsättning, hemsida och radioprogrammen Radio Syn. Men så 2013 började Anitas anställning ifrågasättas, något som P4 Skaraborg skildrat i flera artiklar.

– Man sa helt enkelt att informatör inte var en syssla för Närhälsan, säger Anita.

Mådde väldigt dåligt

Därefter följde en lång rad möten och tid av osäkerhet för Anita.

– Den psykiska ohälsan slog till. Jag som knappt varit sjukskriven innan slutade nu sova, fick ångest och blev oerhört trött, säger Anita.

Och efter flera år ser det just nu ut som om man närmat sig vägs ände. 

– Tre chefer och facket hade ett möte i torsdags i Göteborg, och som jag har förstått det blir jag uppsagd 21 oktober. Nu ska tjänsten bort, säger hon.

– Då vill man att jag ska bli arbetsbefriad och gå hemma – kan du tänka dig hur man mår som blind av att gå hemma! Ledsagare i Essunga behöver man boka två veckor innan så jag kan i stort sett inte göra något utan min familj. Hela min vardag har de krossat.

"Jag är oerhört billig"

Anita riskerar nu att behöva söka nytt jobb på en arbetsmarknaden som för synskadade är mycket begränsad.

– Man ska veta det att Arbetsförmedlingen betalar ett väldigt stort bidrag för mig, jag är oerhört billig för Närhälsan. Jag kan inte förstå att man gör så här.

Ulrika Dahl Eriksson, HR-chef på Närhälsan, säger till GT att det inte handlar om pengar utan att det inte ingår i Närhälsans uppdrag att jobba med de frågorna som Anita gör. Anita, som jobbar hemifrån, har ingen bra arbetsmiljö, menar Dahl Eriksson, och att det var ett misstag att Anita erbjöds tjänsten för 16 år sedan.

– Detta, med vårt sätt att se det, var fel från början. Jag har full förståelse för att hon är upprörd. Det blir alla som drabbas utav omställning. Vi kan inte backa bandet men försöker göra det bästa av situationen just nu, säger Ulrika Dahl Eriksson till GT.

Säger att man misslyckats

"Västra Götalandsregionen arbetar aktivt med att erbjuda en väg in i arbetslivet för dig som har någon form av funktionsnedsättning." står det på regionens hemsida, skriver P4 Skaraborg som tagit upp Anitas fall med regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

– Det är ledsamt, men vi har inte lyckats, säger Magnusson till P4 Skaraborg.

– Vi är inte alltid framgångsrika på det här området, vi kanske till och med är ganska dåliga på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.