Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trots reflexväst och lampa blev Anders Tennerhed påkörd vid ett övergångsställe. Sedan lurade kvinnan som kört på honom. Bild: Privat, Scanpix

Blev påkörd på löprundan – fick falska uppgifter

Anders Tennerheds löprunda i tisdags fick ett abrupt slut när han blev påkörd vid ett övergångsställe. Kvinnan i bilen körde hem honom, för att sedan lura honom med falska uppgifter.
– Hon fanns ingenstans när jag kollade upp henne, säger han.

Anders Tennerhed från Kungsbacka var med om en löprunda utöver det vanliga i tisdags kväll. I vanlig ordning när han springer i mörkret har han både pannlampa och reflexväst. Men trots detta blev han påkörd av en bil i full fart vid ett övergångsställe, vilket Kungsbacka-Posten var först med att rapportera.

– Jag såg till att jag lyste på bilen som kom så att bilisten uppfattade mig. Och den stannade, sen när jag gjorde samma sak vid nästa körbana tyckte jag också att jag fick kontakt, men hon hade inga intentioner på att stanna visade det sig, säger Anders Tennerhed.

Men reflexmässigt lyckades Anders Tennerhed hoppa upp innan kollisionen så att han hamnade på motorhuven, rullade över på taket och ner vid en av bakdörrarna på bilen.

– Det gick otroligt bra. Jag slog inte i huvudet, utan bara mjuka delar av kroppen, säger han.

Bilisten skjutsade hem

Men av förklarliga skäl hade Anders Tennerhed väldigt ont efter händelsen. Kvinnan, som han tror var i 65-årsåldern, som hade kört på honom stannade vid en bussficka och kom fram för att hjälpa till.

– Hon kom fram och bad om ursäkt och erbjöd sig att skjutsa hem mig. Jag var ju i chock, men tyckte ändå att det var märkligt att hon inte sett varken min reflexväst eller pannlampa, säger Anders Tennerhed.

Han tackade ja till att skjutsas hem av kvinnan. Väl framme vid bostaden bad han om kvinnans uppgifter, ifall det skulle bli ett försäkringsärende. Sagt och gjort hämtade han block och penna och kvinnan gick med på att skriva upp sitt namn, sin adress och sitt telefonnummer. Men strax efter att de skilts åt märkte Anders Tennerhed av att något inte stämde.

– Jag kollade ganska omgående upp uppgifterna. Och namnet, adressen och telefonnumret stämde inte överens över huvud taget. Den personen på pappret finns liksom inte, säger han.

"Inget rent mjöl i påsen"

Och han säger att han förvisso har förståelse för att även kvinnan är chockad. Men att helt och hållet skriva fel uppgifter på grund av det ser han inte som rimligt.

– Antingen var hon väldigt förvirrad, eller så hade hon inte rent mjöl i påsen, säger han.

Eftersom Anders Tennerhed inte har kvinnans uppgifter kan han inte få ersättning för sina skador från hennes försäkringsbolag. Istället får han vända sig till Trafikskadeföreningen för att få ersättning.

Barnen skärrade

– Som tur var skadades jag inte så mycket av det här. Men mina barn blev ju skärrade, säger han.

Och Anders Tennerhed kommer att fortsätta att springa när det är mörkt ute som vanligt, men säger att han kommer att tänka sig för mer vid övergångsställen.

– Ja, jag litar inte på bilister heller utan kommer att vänta tills de har stannat helt och hållet. Jag har också fått informera mina barn om att sånt här kan hända. Stannar inte en bilist för mig, då kanske de inte stannar för ett barn heller, säger han.

Händelsen har han polisanmält, och Anders Tennerhed vill passa på att hylla polisens arbete.

– Jag trodde att de skulle lägga ner utredningen direkt, men det visar sig att de tror att de kommer att lösa fallet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.