Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

- När min syn försvann så förstärktes de andra sinnena, säger Christian Rossing.

Blev massör mot alla odds

Drömmen var att bli industridesigner. Men fyra cancertumörer och en kraftig synskada satte stopp. Då bytte Christian Rossing yrkesbana. Nu driver han en egen massagestudio.

Allt började när Christian Rossing var 15 år. Han vaknade en dag med ett kraftigt illamående som inte ville släppa. Efter en tid blev han trött och det började spränga i huvudet. När han en dag i skolan förlorade synskärpan kördes han i ambulans till sjukhus.

– Jag minns tydligt att jag frågade rent ut; kommer jag att dö nu? Men doktorn svarade nej och där började min resa, säger Christian.

Men att det skulle bli en så lång resa i kamp mot cancern kunde han inte föreställa sig där och då när han fick operera bort sin första tumör. Den var i storlek av en vindruva och hade växt mellan hjärnhalvorna. Men den var godartad och Christian tillfrisknade snart. Han gick ut högstadiet, tog studenten, jobbade en säsong i Sälen och började på tekniska högskolan i Luleå, utan besvär eller men.

Då fick han plötsligt svårt att behålla vätska i kroppen och kände samtidigt att synen försämrades. Det visade sig att det var en ny tumör. Den här gången tryckte den på hypofysen, synnerven och området för vätskebalans. Operation följde, men synskadan var kvar. I motsats till Christians första tumör var den här elakartad och han tvingades ta cellgifter.

Några år senare upptäcktes ytterligare två tumörer. När operationerna var över såg han allt i svartvitt.

– Men vid midsommar kunde jag se havet och horisonten och det gröna gräset igen, minns han.

Men synen skulle inte bestå. Den strålningsbehandling som följde gjorde den sämre igen. Trots det bestämde sig Christian för att testa ett nytt yrke – massör.

– Jag har alltid haft lätt att prata med människor och varit omhändertagande så jag anmälde mig till en utbildning. Jag fick veta att de haft synskadade elever tidigare och att det inte skulle vara några problem.

Men verkligheten blev en annan. Efter första kursen krävde anordnaren att Christian skulle ha en assistent och han måste själv se till att han fick utbildningsmaterialet inläst så att kan kunde ta del av det. Han vände sig till myndigheten för tillgängliga medier och Synskadades riksförbund men ingen kunde hjälpa honom.

Via skolans Facebookgrupp fick han till sist fatt i en tidigare elev som kunde ställa upp som assistent under lektionerna mot en viss ersättning medan Chistians pappa fick läsa läroböckerna högt om kvällarna. I somras fick Christian till slut sitt diplom och certifikat.

– Jag tycker det är jättedåligt att det inte finns något stöd. Massageyrket är något som passar synskadade och det finns en del synskadade massörer i Sverige, säger han.

Christian upplever att hans synskada ger honom fördelar som massör.

– När min syn försvann så förstärktes de andra sinnena, speciellt känseln och hörseln. Jag behöver inte trycka så hårt för att känna en spänning.

Sedan november driver Christian sin egen massagestudio i Vallda säteri där han delar lokal med en fotvårdsterapeut.