Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blandade reaktioner om stängda dörrar

Stängda ytterdörrar. Det väntar eleverna på Bäckängsgymnasiet i Borås från och med i dag. Sandra Steen, elev, tycker att det känns tryggt. – Det är bra att inte vem som helst kan ta sig in, säger hon.

Från och med i dag ska alla Bäckängsgymnasiets ytterdörrar utom huvudentrén vara låsta. För att komma in har eleverna utrustats med passerkort. Julia Wallin, 16, som går första året på Naturvetenskap ledarskap, är positiv till införandet av passerkort.

– Det är bra att skolan kämpar kring säkerhet i och med att det har varit terrordåd och så.

Hon får medhåll av Sandra Steen, som går i samma klass:
– Det är bra att inte vem som helst kan ta sig in. Men jag inte tror att hon i receptionen kommer att kunna hålla koll på alla som går genom huvudentrén.

Klasskamraten Agnes Kalén tycker att pengarna som använts för att införa passerkorten kunde ha använts till något roligare.

– Jag känner mig inte så otrygg i skolan. Och i och med att korten ändå inte innebär att vi är helt säkra här kunde pengarna ha lagts på till exempel en klassresa.

Vad hade ni tyckt om det infördes id-kort med foto?
– Det hade varit overkill, det känns lite väl seriöst. Så hotad känner jag mig inte, säger Agnes Kalén.

Kompisen Linnéa Bremström tycker att det kunde ha gått ut mer information kring passerkorten.

– Vi fick bara veta att vi skulle få dem men jag tycker att vi borde ha pratat mer om vad det innebär.

LÄS ÄVEN: Fler skolor inför passerkort

Vill ha högre säkerhet

Julia Wallin hade gärna sett att säkerheten höjts ännu mer.

– Jag hade önskat att det var lås på alla dörrar. Jag är lite nojig över att det ska komma en terrorist eller någon som vill mörda folk, som i Trollhättan. Om någon sådan skulle komma så är ju entrén upplåst och då hjälper inte passerkorten.

Enligt Martin Eklöv, gymnasiechef, är införandet av passerkort en trygghetsskapande åtgärd. Han är dock noga med att poängtera att det inte är någon särskild händelse som ligger bakom beslutet.

– Det är inte så att vi har någon hotbild mot oss. Men samhället har förändrats och det är dumt att tro att vi i Borås ska vara immuna mot det som händer i vår omvärld.
Införandet av passerkort har inte inneburit några stora kostnader för skolan, säger han.

– I runda slängar kostade det runt 15 000 kronor. Kortsystemet fanns redan, all personal har sedan tidigare haft passerkort till lektionssalarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.