Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olle Sedin var motståndare till en motocrossbana i Hällesåker 2002 och det är han fortfarande.

Blandade reaktioner mot crossbana

Efter nyheten om att Mölndals stad åter funderar på att förlägga en motocrossbana till Hällesåker är reaktionerna blandade. De negativa argumenten handlar till stor del om oro för hur naturen ska påverkas.

I går berättade GP att det sannolikt inte blir någon motocross- och endurobana i Sandsjöbacka. Länsstyrelsen tycker att den anslutningsväg som krävs skulle få för stora negativa konsekvenser för en ekskog. Därför har ett område vid Mattjärn i Hällesåker åter blivit en alternativ byggplats.

Nu verkar det som kommunen, precis som för åtta år sedan, kommer att stöta på motstånd även i Hällesåker.

Olle Selin var då med i en grupp som arbetade mot att banan skulle byggas. Efter 38 år i Hällesåker flyttade han nyligen till Kungsbacka, men har fortfarande en sommarstuga kvar i området. Han har också i många år varit medlem i MK Pionjär och betonar att han inte har något emot motorsport i allmänhet.

- Men på den här platsen finns en väldigt fin fauna med många känsliga fågelarter. De tål inte ens små oljeutsläpp och om en art försvinner kan det påverka hela ekosystemet. Dessutom har fisket i Kroksjön blivit enormt bra efter all kalkning som gjorts, säger Olle Selin som var med och drog i gång kalkningsarbetet 1974.

Selin berättar också att förra gången frågan diskuterades kom den arbetsgrupp han var med i fram till att banan borde klassas som en industrianläggning. Det skulle också krävas att vägen till den tänkta parkeringen breddades och att det byggdes en helt ny väg för trafik från parkeringen.

Henrik Axelsson, som bor någon kilometer från den planerade banan, håller med Olle Selin:

- Det ska inte ligga någon bana där med hänsyn dels till djur- och växtliv och dels på grund av det buller som kommer att uppstå, säger han.

Roger Svensson, ordförande i Hållesåker IF, betonar en annan miljöaspekt.

- Ungdomar som håller på med motorsport måste naturligtvis ha någonstans att vara. Men jag tycker att det är idiotiskt att bygga en bana i utkanten av kommunen med allt vad det innebär av långa transporter. Lägg banan någonstans utmed motorvägen i stället. Där gör det heller inget om det väsnas lite, säger Svensson.

Men det är inte alla Hällesåkersbor som har invändningar. Den pensionerade brandmannen Jörgen Andersson är odelat positiv.

- För mig personligen skulle det inte störa alls. Vägen och bullret från flyget finns ju redan, så det gör ingen större skillnad. Och när det gäller sport har vi ju bara fotbollen här ute, så det är positivt att det händer något, säger Jörgen Andersson.