Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn och Ebba stötte på 29 vildsvin: "Helt makalöst"

Det är inte varje dag man ser vildsvin när man är ute och kör bil. Ännu mindre chans att man stöter på 29 stycken. Men det var precis det som Björn Wall och hans barnbarn Ebba Svanström gjorde på vägen till butiken under torsdagseftermiddagen.

– Vi skulle bara ut och handla ute i Bovallstrand och så fick vi syn på dem. Det var helt sanslöst, nästan så jag trodde att jag drömde, säger Björn Wall, 65 år.

Det var på väg 171 strax väster om Nordens ark som de fick syn på den stora flocken. Björn stannade direkt bilen och 15-åriga Ebba fick snabbt fram telefonen för att filma djuren.

– De sprang rätt emot oss och när de fick se oss svängde de åt sidan för att springa över vägen bakom bilen. Helt otrolig upplevelse och det får man dela med sig av.

Regina Gentsch är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Enligt henne så rör det sig troligen om flera honor med kultingar som har gått ihop.

– Det är inte helt vanligt med en flock på så många som 29 vildsvin, men jag skulle inte heller säga att antalet är extremt ovanligt, säger Regina Gentsch.

Kraftig ökning av antalet trafikolyckor

I Sverige finns det enligt en nationell uppskattning omkring 300 000 vildsvin i riket. Hur många det finns i Västra Götaland finns det inga siffror på.

– Det är svårt att inventera och det finns ingen riktig framtagen metod för det, men det går att se en trend om man tittar på antalet trafikolyckor, säger Regina Gentsch.

Hon berättar att det 2013 inträffade färre än 200 viltolyckor i Västra Götalands län. 2018 hade antalet trafikolyckor ökat till 682 stycken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.