Mannen från Laholms kommun bjöd på vit flugsvamp på gruppboendet. På torsdagen häktades han av Halmstads tingsrätt på sannolik askäl misstänkt för försök till mord. Bild: Stefan Berg/Åsa Lindqvist, arkiv
Mannen från Laholms kommun bjöd på vit flugsvamp på gruppboendet. På torsdagen häktades han av Halmstads tingsrätt på sannolik askäl misstänkt för försök till mord. Bild: Stefan Berg/Åsa Lindqvist, arkiv

Bjöd på giftsvamp – erkänner mordförsök

Flugsvampsmannen har erkänt att han ville döda när han bjöd på giftsvamp på ett gruppboende i Laholms kommun. I går häktades han misstänkt för mordförsök.

ANNONS
|

Den häktade laholmaren är i 25-årsåldern, skriver Hallandsposten. I helgen bjöd han,enligt en polisanmälan, på en rätt lagad på vad han själv trodde var dödsgiftig vit flugsvamp.

En person på boendet blev serverad och åt av svampen.

–Brottsoffret har läkarundersökts och det har tagits prover. Jag vet inte svaret ännu. Personen var inte påtagligt påverkad, vad jag vet, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

Anmäldes i veckan

Ansvariga för gruppbostadengjorde en anmälan till polisen i början av veckan. I onsdags kallades mannen in till polisförhör. Efter tjugo minuter anhölls han och i går begärdes han häktad misstänkt för mordförsök.

– Han har erkänt i förhör och säger att han ville döda en person, säger Klas Lundgren.

ANNONS

Om det verkligen rörde sig om en giftsvamp eller inte är för tidigt att säga. Eftersom uppsåtet var att döda tar polisen och åklagaren försöket på högsta allvar.

Inte straffad

Mannen är tidigare ostraffad. Han sitter nu inlåst i minst två veckor under den fortsatta polisutredningen, för att inte kunna undanröja bevis eller begå nya brott.

–Vi ser jätteallvarligtpå den här situationen. Vi polisanmälde så snart vi fick det här klart för oss. Det pågår aktiviteter inom vår verksamhet för olika scenarier om vad som kan hända framöver, säger Christer Sundberg, socialchef på Laholms kommun.

Hon vill inte uttala sig närmare under pågående förundersökning. Men rent generellt är det enligt socialchefen inte ovanligt att det uppstår konflikter på gruppboenden.

–I gruppbostäder bor fem till sex personer som har en diagnosticerad problematik. Ibland kan det leda till konflikter, naturligtvis. Man lever nära inpå varandra och det finns mycket utrymme för konfliktytor. Man väljer inte heller sina grannar, utan det är behov och platstillgång som styr.

Hur mår de boende där i dag?

–Jag kan inte svara exakt, men vi har tagit hänsyn till dem också och det har varit samtal och information på boendet. Vi försöker säkerställa att ingen far illa i detta, säger Christel Sundberg.

ANNONS

Vit flugsvamp

  1. Svampen är mycket giftig. Vit flugsvamp innehåller ett gift (amatoxin) som skadar lever och tarmslemhinna.
  2. Symtom kommer först efter 8–24 timmar. Man insjuknar med intensiva vattentunna diarréer och kräkningar. Efter ytterligare någon dag ses leverpåverkan.
  3. Förgiftningen kan vara livshotande.

Källa: Giftinformations­­centralen

ANNONS