Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Birgittas fasa: Hittade råtta i toaletten

När det plaskade från badrummet trodde Birgitta Odengard att duschen hade börjat läcka. När hon såg efter var det något betydligt värre – en råtta i toaletten.
– Jag fick sådan panik att jag sprang rakt upp till köket och skrek, säger hon.

I måndags när Stora Höga-bon Birgitta Odengard jobbade hemifrån hörde hon ett märkligt plaskande ljud från badrummet. Några minuter senare hördes ljudet ytterligare en gång och hon gick för att se efter.

När hon fick se råttan, som kämpade för sitt liv fick hon en chock, något Lokaltidningen STO var först att rapportera om.

– Jag sprang därifrån och skrek ”ni måste hjälpa mig, det är en råtta i toaletten!” till killarna som var hemma, säger hon.

LÄS MER: Rekordmånga möss i år

När Birgitta och en av killarna, med en hockeyklubba i högsta hugg, återvände till toaletten en stund senare var råttan borta.

– Den stackars råttan hade väl blivit skräckslagen av att jag skrek så mycket och dykt tillbaka, säger Birgitta Odengard.

Tagit kontakt med kommunen

Att råttor dyker upp i avlopp hos privatpersoner är ovanligt men kan hända.

– Vi får ett flertal sådana fall om året. Men det är mer vanligt att de kanske gnager sönder något plaströr och kommer upp i golvet, säger Håkan Rystrand, leveranschef på Anticimex i region Väst.

Sedan händelsen har Birgitta varit i kontakt med både Anticimex och kommunen.

– Kommunen hade aldrig hört talas om något liknande men det har lovat att utreda det. Anticimex tipsade om ett slags galler som man kan sätta på toan om man skulle vara rädd för att den ska dyka upp när man sitter där.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du råttor i väggarna

Och rädd har Birgitta Odengard varit. I tre dagar efter råttincidenten inträffade valde hon att kissa utomhus för att undvika att något liknande skulle hända igen.

– Nu har jag vågat mig tillbaka men jag ståsitter och tittar ner så det inte ska dyka upp nåt, säger hon.

LÄS MER: Slipp rådjur, sniglar, myror och möss i din trädgård

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.