7-åriga Lisa väntade på sin husse i hans bil när den stals. (Hunden på bilden har inget med artikeln att göra).
7-åriga Lisa väntade på sin husse i hans bil när den stals. (Hunden på bilden har inget med artikeln att göra). Bild: Jonas Brodd

Biltjuvar fick med sig labradoren Lisa

Under torsdagsförmiddagen stal någon Jans bil. I bilen fanns även hans labrador Lisa som tjuvarna fick med sig. Polisen gick ut och bad om tips på sin Facebook-sida och några timmar senare hittades hunden – på en vägkrog.

ANNONS
LocationLilla Edet||

På torsdagsförmiddagen var Jan och handlade i en matbutik i Lilla Edet. För att hans labrador Lisa som väntade i bilen inte skulle må dåligt av värmen parkerade han i skuggan och lämnade fönstren öppna. Jan tror att de nedvevade rutorna drog till sig biltjuvarnas uppmärksamhet – för när han kom ut var bilen borta.

Han beskriver sin relation till 7-åringen Lisa som "ganska tajt".

– Vi är inte ifrån varandra många minuter per dygn.

Hur kändes det när du förstod att Lisa blivit stulen?

– Det var tämligen obekvämt, om man säger så, säger Jan.

Han anmälde stölden till polisen som gick ut med en efterlysning på sin Facebooksida där de bad allmänheten om hjälp med letandet – "med tanke på omständigheter och väder". Inlägget hade på fredagsförmiddagen delats nästan 900 gånger.

ANNONS

LÄS MER:Från valp till viktigt verktyg – så blir Robson polishund

Återfanns på vägkrog

Strax före klockan 13 på torsdagen meddelade polisen på sin Facebook att labradoren var återfunnen: "Hunden är åter!! Tack alla som delat och spanat efter bil och hund!".

Det visade sig att tjuvarna lämnat Lisa fastbunden vid en husbil på Rasta i Lilla Edet. När det danska paret som ägde husbilen kom ut från restaurangen var Lisa bunden till deras bil med ett spännband. De sa till personalen som kontaktade polisen efter att de säkerställt att Lisa inte tillhörde någon av deras gäster.

Polisen i sin tur kontaktade Jan.

Medan de väntade på att han skulle komma dit fick Lisa hänga på ett skuggigt område särskilt avsett för hundar. Där fick hon vatten och lite korv.

Enligt Åsa Pettersson som jobbar på Rasta var Lisa glad och lugn.

– Varm såklart men i gott skick.

LÄS MER:Matbutiker i Västsverige inför hundparkering

Glad återförening

Såväl Rastapersonalen som det danska paret engagerade sig i Lisas öde. Paret var kvar på rastplatsen tills de fick veta att Lisas ägare lokaliserats.

– De blev väldigt glada, säger Åsa Pettersson.

Framöver kommer Jan inte våga parkera på samma sätt igen.

– Men man får ge tjuvarna en eloge för att de band fast vovven. De kunde ju bara ha släppt ut henne.

ANNONS

Hur reagerade Lisa när ni återförenades?

– Hon blev ganska glad, säger Jan och skrattar.

– Men hon hade blivit väl omhändertagen, tillägger han.

Vad gör Lisa nu?

– Hon ligger på gräsmattan och väntar på lunch. Men först ska hon få en kanna vatten över sig.

Bilen ska inte vara påträffad ännu.

LÄS MER:Så skyddar du dig mot biltjuvarnas avancerade metoder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS