Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

BILDEXTRA: Var är staden Göteborg?

En tjock dimma väller in över Västsverige och södra Sverige som förväntas hållas kvar fram till måndag. Dessutom kan det komma både frost och kyla till helgen. - Det gäller att ta det lugnt i trafiken, säger Kristoffer Hallgren, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Redan under fredagsmorgonen hade dimman intagit Bohuslän, Halland och Göteborg, den förväntas även att stanna ett längre tag.

- Det är dis och dimma på många håll och den kommer att stanna ett tag, det är värst vid Västkusten. Det är en frontpassage som kommer förbi med regn under söndagen och då kan dimman lättas lite och troligtvis blir sikten lite bättre då. Det är först på tisdag i nästa vecka som det ser ut som att den är helt borta, säger Kristoffer Hallgren, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Enligt Kristoffer Hallgren kommer dimman även att nå södra Sverige under helgen.

- Den är sammanhängande på hela Västkusten och hela vägen ner till Skåne. VId Östersjön ser det ut att vara mindre dimma, säger han.

 

Frost på ingång

Det är fuktig luft på väg in från Skagerack och Kattegatt som dras in över västra och södra Sverige vilket orsakar den kraftiga dimman som kommer ligga kvar flera dagar.

-  Generellt sätt uppkommer det när luften är mättad, då skapas vattenånga i luften som är osynlig. Och när det är mycket ånga bildas många vattendroppar som i sin tur skapar moln som tryckt ner från himlen. Det är väldigt många väderparametrar som ligger bakom dimman, säger Kristoffer Hallgren.

"Ökar risken för olyckor"

I samband med dimman kommer även frosten att märkas av, då nätterna förväntas bli kyliga.

Temperaturerna under dagtid förväntas under helgen att bli milda, enligt Kristoffer Hallgren.

- Det kan bli en hel del olyckor när det är dimma ute eftersom man ser situationen på vägbanan betydligt sämre än man gör vanligtvis, det ökar risken för att en olycka ska inträffa. Man får försöka tänka på att ha på dimljusen på bilen, hålla bra avstånd och köra lugnt, så ska en olycka inte behöva inträffa, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

 

Har du bilder på dimman? Skicka in dina bilder till GP!

Via mejl: [email protected] Telefon: 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

Dina bilder kan komma att publiceras.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.