Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilder inifrån Kronan - efter attacken.

Bilderna inifrån Kronan - efter attacken

Anton Lundin Petterson, 21, dödade tre personer i sin attack mot skolan Kronan I Trollhättan i höstas.Nu kan GP visa bilderna inifrån skolan - tagna av polisen - efter skolmördarens hatattack.

Den 22 oktober förra året beväpnade sig Anton Lundin Pettersson med ett svärd och begav sig till skolan Kronan i Trollhättan. Maskerad med en hjälm och iklädd en svart rock trodde flera elever att det var ett Halloweenskämt. Men i stället hade de hamnat mitt i en skolattack.

Tre personer, varav två lärare och en elev, dödades av Anton Lundin Petterssons svärd. Ytterligare två personer skadades vid det skoningslösa dådet.

Gemensamt för offren - deras ursprung.

Polisen beskrev tidigt attacken på Kronan som ett våldsbrott med rasistiska förtecken.

Gärningsmannaprofilen slår i förundersökningen också fast att det finns ett tydligt hatbrottsmotiv. Man skriver att Anton Lundin Pettersson hade valt ut skolan utifrån att han visste att det fanns många där med invandrarbakgrund. Han valde också ut sina offer utifrån det han uppfattar vara deras bakgrund.

Efter att ha attackerat de fem personerna och vandrat runt i skolan i jakt på fler offer sköts Anton Lundin Pettersson till döds av två poliser.

På tisdagen släppte polisen den nerlagda förundersökningen kring händelsen. I materialet finns flera bilder på skolan som polisen tagit efter Anton Lundin Petterssons attack.

Det är en öde skola som visas upp. Men spåren från hatbrottet är många.

På flera av bilderna visas blodspår och blodstänk från offren, och även från gärningsmannen. På en glasdörr finns märken som Anton Lundin Pettersson orsakade när han slog eller högg med sitt svärd mot denna dörr, enligt förundersökningen.

Bland bilderna finns även foton på den trappa där de två poliserna mötte Anton Lundin Pettersson.

I en rapport efter händelsen skrev poliserna om hur de såg Anton Lundin Pettersson gående på övervåningen på skolan. Poliserna sprang upp i trappan och när de bara hade några trappsteg kvar stannade de och ropade: "Stanna! Släpp svärdet".

När Anton inte visade tecken på att lyssna avlossade de båda var sitt skott mot honom. Anton Lundin Pettersson föll ihop och poliserna kunde gå fram till honom.

På en av bilderna i förundersökningen visas just denna plats. Här försökte poliserna efter skotten få stopp på blödningen. Samtidigt fick de kämpa för att hålla fast Anton Lundin Pettersson, bland annat genom att ta benlås då han började kränga sig.

Kvar på platsen när fotot togs ligger bara skolmördarens tillhörigheter, som hans hjälm, kniv och kläder, utspridda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.