Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bifrostföräldrar fortsätter kampen

Föräldrarna har fått nog av besparingarna på Bifrost förskola. Nu har de lämnat in en lista med 67 namnunderskrifter till politikerna. – Vi accepterar inte det här, säger Gunilla Johansson, en av mammorna.

I juni skrev GP om personalen på Bifrost förskola som tröttnat på det ständiga sparandet. Men trots protesterna har besparingsåtgärderna som presenterades innan sommaren nu trätt i kraft. Mindre personal ska ta hand om barnen, bland annat slås avdelningar ihop vissa dagar.

Nu ryter även föräldrarna ifrån. De tror att kvaliteten kommer att försämras på många sätt. Exempelvis genom högre ljudnivå, mer stress och fler konflikter.

– Vi är oroliga för att den pedagogiska verksamheten ska stryka på foten. Hur ska lärarna hinna med att läsa böcker och lära ut saker? frågar sig Gunilla Johansson.

Hennes femåriga dotter Ida har gått på förskolan sedan hon var liten och i början av nästa år ska även yngsta dottern Ella börja där. Och precis som de äldre barnen drabbas när personalen inte har tid är föräldrarna bekymrade för de allra minstas skull.

– De behöver mycket uppmärksamhet när de är så här små. Jag är jätteorolig för att min dotter ska bli ensam.

I ett brev till barnomsorgs- och utbildningsnämnden kräver föräldrarna svar på hur kommunen satsat pengar under de senaste åren och vilka neddragningar som gjorts i andra verksamheter.

– Om inte vi föräldrar reagerar så händer ingenting. Det verkar lätt att spara in på barnen, men det kommer bara att kosta mer i framtiden, säger Gunilla Johansson.

Föräldrarna föreslår också olika sätt för att få stopp på nedskärningarna. Bland annat att fyra- och femåringar som går på förskolan 15 timmar i veckan ska börja betala för det.

Ingen lösning

Men det är ingen lösning som går att genomföra, enligt nämndens ordförande Claes Olsson (M).

– Riksdagen har bestämt att förskolan ska vara avgiftsfri för fyra- och femåringar så det kan vi tyvärr inte göra något åt.

Enligt honom kommer kvaliteten på förskolan inte att försämras i någon större utsträckning.

– Vi går tillbaka till personaltätheten vi hade 2004, det är ingen drastisk förändring.