Christina Kall och Susan Pour har fått positiv respons inför projektet Ordet är ditt. "Det här är ett initiativ som många har längtat efter" säger Christina.
Christina Kall och Susan Pour har fått positiv respons inför projektet Ordet är ditt. "Det här är ett initiativ som många har längtat efter" säger Christina.

Biblioteket vill lyfta muntliga historier

Biblioteken i Kungsbacka slår nu ett slag för de muntliga historierna. Biblioterapi, berättarbarer och workshops är delar i satsningen "Ordet är ditt".

ANNONS
|

Susan Pour, bibliotekschef i Kungsbacka och Christina Kall, litteraturvetare och skribent, har tillsammans med personalen utformat projektet. Enligt initiativtagarna är konceptet unikt inom biblioteksvärlden och de framhåller vikten av att lyfta muntligt berättande.

– Det är något som alltid funnits och kommer finnas. Från början satt man runt lägereldar och berättade historier och det band samman människor. Muntliga berättelser är en viktig del i skapandet av gemenskap och identitet, säger Christina Kall.

Susan Pour säger också att det också handlar om att erbjuda människor språk och att även de som, av olika anledningar, inte kan ta till sig skriven text så bra ska kunna ta del av berättelser.

ANNONS

– Språk är grundläggande i vår vardag, ger vi människor språk ger vi dem makt.

De sökte statliga pengar från kulturrådet och fick 600 000 kronor för att genomföra projektet, som startar nu i höst. Flera aktiviteter ingår i programmet, bland annat en podcast och berättarbarer med gäster. Christina Kall betonar att också lyssnandet är viktigt att lyfta fram. Även om det finns många forum där det går att synas i dagens samhälle har vi samtidigt blivit sämre på att lyssna, enligt henne.

– Finns det ingen mottagare så sker inget möte och det är det vi vill arbeta med här på biblioteket.

"Ordet är ditt" innebär också att alla som vill ska få möjlighet att framföra sin egen historia och bli en bättre berättare. Christina Kall, som också har teaterbakgrund, kommer att hålla i en workshop där deltagarna kan få tips och råd.

Till våren 2019 kommer projektet även omfatta så kallad biblioterapi, en terapiform med fokus på samtal kring böcker. Begreppet myntades i början av 1900-talet, men företeelsen har funnits sedan långt tillbaka, berättar Christina Kall.

– På 1200-talet läste man högt för patienter på sjukhus i Kairo och efter första världskriget läste man poesi för traumatiserade soldater och märkte att det hade effekt.

ANNONS

Hur man kommer att jobba med det på biblioteket i Kungsbacka är fortfarande inte klart, men höstens sista berättarbar är en del i biblioterapin. Då kommer bland andra författaren Anna Sundström Lindmark, som också är medgrundare till rörelsen Write your self.

Fakta: Berättarbarer på Kulturhuset Fyren

  1. 19 september kommer Kungsbackabon Amr Bitar, journalist på Sveriges radio och Andrea Ager-Hanssen som driver litteraturpodcasten Stalking for love på Göteborgs litteraturhus och är en av initiativtagarna till Skrivarkollektivet Göteborg.
  2. 31 oktober är temat sällsamt och mystisk. Besökarna får ta del av sägner och märkliga berättelser från Halland och höra om häxprocesser i Bohuslän.
  3. Berättarbaren 28 november handlar om hur pennan och böckerna kan verka som medicin mot psykisk ohälsa.
ANNONS