Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
”Vi vänder oss till alla och hoppas att många vill prova det här. Man måste inte heller på Tjörn för att vara med”, säger bibliotekarien Aslaug Myhrberg. På bilden syns även Kristina Östelind, bibliotekschef på Tjörn. Bild: Lisa Henricson

Biblioteket uppmanar fler att läsa svenska klassiker

Biblioteket på Tjörn uppmanar invånarna att göra en svensk klassiker. Men istället för att träna kroppen handlar det om att läsa fyra kända böcker under året.

Idén om En svensk läsklassiker kommer ursprungligen från Sandvikens kommun. Vid ett studiebesök där blev kultur- och fritidsförvaltningen på Tjörn inspirerade och ville själva prova konceptet. Bibliotekschefen Kristina Östelind betonar att läsningen främst ska vara lustfylld, men samtidigt finns kopplingar till den traditionella idrottsklassikern.
– När du läser en klassiker utmanar du dig själv, även om du inte blir helt slut fysiskt, säger hon.

Böckerna som ingår i läsklassikern är Vilhelm Mobergs Utvandrarna, Samlade dikter av Karin Boye, Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg och Röde Orm av Frans G Bengtsson. För biblioteket var det viktigt att böckerna även finns som lättlästa, e-böcker och ljudböcker.
– Vi vill nå så stor målgrupp som möjligt, exempelvis finns Karin Boyes bok även på arabiska, säger bibliotekarien Aslaug Myhrberg.

Första boken som deltagarna ska ta sig an är Utvandrarna. I helgen gick startskottet då författaren Jens Liljestrand kom till Skärhamns bibliotek för att berätta om sin biografi om Vilhelm Moberg. Många besökare var på plats och fick då boken som delades ut gratis. De fyra utmaningarna följs upp av ett boksamtal på biblioteket och förhoppningen är att de ska väcka tankar kring ämnen som är lika aktuella idag som när klassikerna skrevs.
– Utvandrarna handlar exempelvis om vår historia, hur vi inte klarade av att försörja oss och var tvungna att flytta till Amerika. Det kan man lätt koppla till dagens flyktingkris. Och Karin Boye var homosexuell och begick självmord så runt det finns också mycket att prata om, säger Kristina Östelind.

Hon understryker att klassikerna tar upp många stora livsfrågor och kan vidga perspektiven.
– De handlar ofta om vad som är ondska och godhet, skuld och skam. Att allt inte är svart eller vitt och om varför man gör olika val i livet.
Hon och Aslaug Myhrberg tror också att det kommer bli intressanta diskussioner kring varför en bok blir en klassiker. De hoppas också att satsningen ska göra att fler upptäcker böckerna.
– I dag läser man mycket deckare och feelgood och då kanske man missar klassikerna. En fråga vi kommer ta med oss under året är också hur vi ska få ungdomar att ta till sig den här litteraturen, säger Kristina Östelind.

I samband med utmaningarna blir det också musikaliska tolkningar av Karin Boyes dikter och föreläsningar om de övriga författarna. För deltagarna som klarat av att läsa alla fyra verken väntar målgång i december, med mingel och överraskningar. 
Läsklassikern är en del av litteraturåret på Tjörn 2019. Varje år satsar kommunen extra på en konstform och i år är det litteraturens tur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.