Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Flera kommuner uppmanar nu invånarna att spara på vattnet. Bild: Johnny Samuelsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bevattningsförbud i flera kommuner

Den långvariga värmen gör att flera västsvenska kommuner uppmanar invånarna att spara på vattnet. I Kungälv och Tjörn råder bevattningsförbud.

– Håller värmeböljan i sig kan vi få problem längre fram, kanske till och med nästa år, säger Anders Möller, va-chef på Tjörn.
Kommunen införde bevattningsförbud i förra veckan, vilket betyder att invånarna exempelvis inte får använda vattenspridare i trädgården eller använda högtryckstvätt för att tvätta fasader. 
– Det innebär att man inte ska slösa med vatten. Har man känsliga växter kan man vattna med kanna, men det är direkt olämpligt att fylla pooler.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anders Möller betonar att Tjörns kommun nu står inför en högsäsong då många sommargäster och turister kommer till ön och invånarna blir betydligt fler än vanligt. 
Hur kritiskt är läget?
– Än så länge är det inte kritiskt, men det gäller att alla följer det här. Nästa steg är att införa ransonering då man stänger av vatten och inför kraftiga begränsningar, men där är vi inte ännu. Även de som har privata brunnar drabbas och Anders Möller påpekar att fastighetsägarna själva får ta ansvar för att vattnet räcker.
– Vi har begränsad möjlighet att fylla på sinade brunnar, säger han.

I Kungälvs kommun har det varit bevattningsförbud sedan 15 maj. Enligt va-chefen Anders Holm har restriktionerna gett effekt.
– Läget är ganska stabilt just nu så vi tolkar det som att man efterföljer det här. Men vi vågar inte släppa på förbudet så länge det råder torka.
Även Härryda och Lerum uppmanar invånarna om vattenförsiktighet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.