Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu subventioneras luncher från stadens restauranger och kaféer till Alingsås kommunala gymnasieelever. Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT
Nu subventioneras luncher från stadens restauranger och kaféer till Alingsås kommunala gymnasieelever. Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

Betalar elevernas take-away – för att hjälpa restaurangerna

Alingsås kommun har börjat subventionera take-away luncher till gymnasielever, i ett försök att hjälpa restauranger i kris. Frågan om mat till Göteborgs gymnasielever är något som förbereds, men Alingsåsmetoden skulle bli svår att administrera, säger Pär Gustafsson (L), första vice ordförande i kommunfullmäktige och ordförande i utbildningsnämnden.
– Man måste komma ihåg att Göteborg har drygt 20 000 gymnasieelever, säger han.

Svenskt näringsliv drabbas hårt av effekterna av coronaviruset – "coronakrisen" är i dag ett vanligt uttryck som inte kräver någon ytterligare förklaring. Landets caféer och restauranger har fått ta emot en hård smäll: rädslan för att smittas har tömt allt från lokala syltor till finare serveringslokaler.

Utöver de åtgärder som regeringen presenterat har även Sveriges kommuner agerat individuellt för att minska kraften i coronavirusets slag mot företagen: det tidiga öppnandet av uteserveringar som många kommuner beslutade om är ett av flera exempel på detta.

Alingsås har nu även sjösatt ett nytt projekt: som en del av ett tiopunktsprogram subventioneras nu luncher från stadens restauranger och kaféer till elever från kommunens gymnasier, som sedan den 18 mars studerar på distans.

– Det var ett bra sätt att stödja företagare som lider svårt under den här tiden, säger Pär Hellsten, enhetschef på kultur- och utbildningsförvaltningen i Alingsås kommun.

">
Det inte alla gymnasieungdomar som får del av projektet, säger Pär Hellsten, utan endast de som läser på de två kommunala gymnasierna, samt är folkbokförda i kommunen. Bild: Emin Jakupi
Det inte alla gymnasieungdomar som får del av projektet, säger Pär Hellsten, utan endast de som läser på de två kommunala gymnasierna, samt är folkbokförda i kommunen. Bild: Emin Jakupi

Restaurangerna fakturerar och kommunen betalar

Pär Hellsten förklarar att förutom de nu vanliga åtgärderna, så som tidigt öppnade uteserveringar och förlängd respit på vissa avgifter, såg de kommunbetalda luncher som en bra idé – restaurangerna fakturerar och kommunen betalar.

– Vi har drygt 1 000 elever som går hemma. Så de får mat, men det handlar främst om att stötta det lokala näringslivet, säger han och berättar att responsen hittills varit god.

– Det har varit en jättestor uppslutning. Totalt tjugosju restauranger och caféer från norr till söder, men främst från centrum då, förstås.

Pär Hellsten säger att ett krav är att det handlar om take-away – ingen äter på själva restaurangen. Sen måste maten hämtas under den period eleverna har lunchrast på skolschemat.

– Det fanns inga kriterier på vad restaurangerna skulle ha på menyn, det är okej om man bara serverar pizza. Men vad vi kan se, som är väldigt roligt, är att nästan inga elever går till samma ställe varje dag, utan man går runt. Jag bedömer det som att man får en varierad kost.

LÄS MER: Här är topprestaurangerna med take away i Coronakrisen

"Det skulle bli svårt att administrera"

Göteborgs kommun har under mars månad infört en rad tillfälliga lättnader för att hjälpa lokala företag i kris. Pär Gustafsson (L), är första vice ordförande i kommunfullmäktige och ordförande i utbildningsnämnden. Han säger till GP att frågan kring mat till gymnasieelever är något som håller på att utredas.

– Staden har också redan lagt fram en lista på åtgärder för att underlätta för näringslivet, säger han och tillägger att ett projektet likt det i Alingsås skulle bli svårt att utföra i Göteborg, rent logistiskt.

– Det skulle bli svårt att administrera – man måste komma ihåg att Göteborg har drygt 20 000 gymnasieelever. En av tankarna bakom stängningen av gymnasieskolor är att minska smittrisken genom att hålla ungdomar borta från kollektivtrafik under dagarna.

– Det skulle bli svårt att administrera – man måste komma ihåg att Göteborg har drygt 20 000 gymnasieelever, säger Pär Gustafsson (L) om subventionerade luncher. Bild: Anna Sigvardsson Högborg
– Det skulle bli svårt att administrera – man måste komma ihåg att Göteborg har drygt 20 000 gymnasieelever, säger Pär Gustafsson (L) om subventionerade luncher. Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Kostnadslättnaden är ett plus

Familjer i Göteborg har nu, efter att gymnasieskolorna stängt, fått en extra utgift i och med att ungdomar som annars ätit lunch i skolan nu äter hemma. Pär Hellsten från Alingsås kommun säger att åtgärden med subventionerade luncher var för att hjälpa näringslivet, men att kostnadslättnaden för gymnasieeleverna är ett plus.

Utbildningsnämndens Pär Gustafsson säger till GP att även Göteborgs stad har fokus på familjer som kämpar ekonomiskt.

– Och vi inriktar oss på att hitta lösningar, men som tur är finns det ideella föreningar som hjälper till med detta. Vilket jag är väldigt glad och tacksam för.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

LÄS MER: Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs krogvärld

LÄS MER: Kommunstyrelsen håller extra möte för att rädda bolagen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.