Beställde gamla vapen - till fel land

ANNONS
|

Fallet som kammaråklagare Peter Larsson fått på sitt bord hör inte till det vanliga.

– Jag kan säga att jag är lite kluven när det gäller brottets karaktär, eftersom det handlar om vapen som är lagliga i Norge, lagliga i Tyskland, men olagliga i Sverige, säger han.

Vad det handlar om är att en 21-årig norska medborgare under två års tid har beställt sammanlagt 68 stycken maskingevär och automatkarbiner, av modeller som M16 och AK47. Vapnen, som försatts i obrukbart skick, skulle enligt norrmannen egen utsago säljas vidare som prydnadsföremål och souvenirer. Det skriver Bohusläningen.

Medger samtliga gärningar

Åtgärderna för att få dem i obrukbart skick var också så omfattande att det skulle varit svårt att få dem brukbara igen, bedömer Peter Larsson, och flera av dem härrör från tiden för andra världskriget. Åklagaren ifrågasätter därför inte norrmannens förklaring, och åtalet gäller heller inte vapenbrott utan enbart grov smuggling.

ANNONS

– Han medger ju samtliga gärningar, men hävdar att han inte kände till att det var de här reglerna i Sverige, säger Peter Larsson.

"Hade inte bedömts som olagliga vapen där"

Anledningen till att 21-åringen valde Sverige som mottagarland i stället för Norge ska ha varit för att undvika tullavgifter och den byråkrati som följer av att Norge inte är ett EU-land, har han uppgett i förhör.

Så om han tagit emot vapnen i Norge hade han inte blivit åtalad?

– Då hade han ju fått betala tull och så vidare, men nej det hade han ju inte blivit, det hade inte bedömts som olagliga vapen där, säger Peter Larsson.

ANNONS