Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att bygga en ny simhall i Partille har diskuterats sedan många år tillbaka och nu tar planerna ett stort kliv framåt. Bild: Stefan Berg

Beslut fattat om ny simhall i Partille centrum

Partille kan få en ny simhall redan om tre år. Kommunfullmäktige ställer sig bakom planerna och Partillebo ska nu hitta en lämplig tomt i centrum.

– Det är helt rätt tid just nu. Partille växer och vi är helt överens om det här, det känns fantastiskt bra, säger Marith Hesse (M) kommunstyrelsens blivande ordförande.
Planerna på en ny simanläggning har funnits med i visionen för hur Partille kommun ska utvecklas sedan början på 2000-talet. I dag finns enbart en liten simhall i Björndammen, men den är gammal och nyligen beslutades också om att begränsa öppettiderna efter årsskiftet för att förlänga anläggningens livslängd. 
När Partille arena byggdes för några år sedan fanns planer på att även få in en simhall i anläggningen. Av tids- och kostnadsskäl då blev det aldrig så men kommunala bolaget Partillebo fick då uppdraget att jobba vidare med simhallsplanerna och det finns redan en hel del tankar kring vad anläggningen ska innehålla.
– Det kommer inte att bli något äventyrsbad utan ett familjebad med fokus på rörelse och hälsa. Det ska vara en friskvårdsanläggning med möjligheter för föreningar och skolor att ha simundervisning. 

Kommunfullmäktiges beslut innebär att Partillebo får uppdraget att hitta en plats för en ny simhall i centrala Partille och i början av nästa år ska upphandlingen av en tomt och byggentreprenör starta. 
Tillsammans med kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden ska Partillebo också ta fram underlag för hur anläggningen ska utformas och vad den ska innehålla. Det handlar bland annat om att om undersöka behovet hos olika grupper, utreda drifts- och ägande former och ta fram en finansieringsplan. Utredningen ska vara klar senast i slutet av september 2019. Enligt Marith Hesse är det först då som kommunstyrelsen kommer att kunna sätta en budget för projektet.
– Det vi vet är att när Partillebo byggde Partille arena så höll de sig inom budgeten så vi känner oss trygga i det här. Nya vd:n Katarina Elfverson har också varit med och byggt simhallen i Angered arena så hon har en viss erfarenhet.

Notan för nya simanläggningar brukar dock bli hög. Exempelvis beräknas den nya simhallen i Kungsbacka, som ska bli klar sommaren 2020, kosta 426 miljoner. Men Marith Hesse ser inte finansieringen som något hinder.
– Även den simhallen vi har i dag kostar att lappa och laga. Vi får återkomma till hur mycket mer pengar det blir och hur vi ska lösa det.
Hon betonar att en ny badanläggning i centrala Partille också innebär ökad trygghet och mer liv och rörelse både dag- och kvällstid.
Går allt som planerat ska simhallen stå klar årsskiftet 2021/2022. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.