Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nio vargar har markerat revir i Västra Götaland, enligt länsstyrelsen senaste inventering. Arkivbild. Bild: Heiko Junge
Nio vargar har markerat revir i Västra Götaland, enligt länsstyrelsen senaste inventering. Arkivbild. Bild: Heiko Junge

Beskedet: Fler vargar i regionen

De nio vargar som markerat revir i Västra Götaland är en ökning mot tidigare år.
Men trots att varg kunnat skymtas i Göteborgsområdet med jämna mellanrum finns inget som tyder på att de stannat kvar.
– De vargar som ibland kan ses kring Göteborg är förbipasserande, det finns ingen som revirmarkerat där, säger Nelly Grönberg på länsstyrelsen till SVT.

Efter vårens stora varginventering kan länsstyrelsen i Västra Götaland konstatera att nio markerat revir i regionen, något Ulricehamns Tidning var först att rapportera.

Det är en ökning mot tidigare år. Till SVT Väst säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland, att snörika vintern har underlättat spårningen.

– Vädret har varit med oss det här året, och vi har lyckats med inventeringen. Vi har en otroligt god kunskap om de här vargarna, och jag hade hoppats att vi skulle hitta just de här individerna, säger Nelly Grönberg, till SVT.

I januari kunde man konstatera att Jönköpings län fått sitt första vargrevir. Ett vargpar hade etablerat sig i nordvästra delen av länet och angränsande delar av Västra Götaland, bland annat just i Ulricehamnsområdet.

LÄS MER: Första vargparet i Jönköpings län

Här har vargarna markerat revir

"Flera vargar har under de senaste åren rört sig i södra Sverige. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte så oväntat", sa Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett pressmeddelande i januari.

Vargar finns sedan tidigare i andra delar av Västra Götalands län.

Varg i Sverige

Varginventeringen 2019/20 visade att det finns cirka 365 vargar i Sverige. En ökning mot vintern innan, då inventeringen visade cirka 300 vargar.

Sverige delar vargpopulation med Norge, men den största delen av populationen återfinns i Sverige. Den finns framför allt i Mellansverige med tätast koncentration i Värmlands, Dalarnas, Örebro, Gävleborgs, Västmanlands och delar av Västra Götalands län.

Källa: Naturvårdsverket

Utöver de två nykomlingarna omkring Ulricehamn finns en ensam varg i Bohuslän och sex vargar i norra Dalsland. Dessutom uppger länsstyrelsen att fler vargar vistas i Västra Götaland, utan att de revirmarkerat.

Inga vargar har alltså markerat revir i Göteborgsområdet.

– De vargar som ibland kan ses kring Göteborg är förbipasserande, det finns ingen som revirmarkerat där, säger Nelly Grönberg till SVT Väst.

Michael stötte på varg i Bohus

LÄS MER: Nya observationer av varg i Göteborgsområdet

Senast i februari kunde GP berätta om Michael Erichsen som påträffade en varg i Bohus. Han beskrev då det hela som speciellt.

– Det är första gången jag ser en livs levande varg, förutom inhägnade i en djurpark. Det var rätt häftigt, det kanske är en engångsföreteelse i livet, sa han till GP då.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägarförbundet, såg det som otroligt att vargen skulle stanna i området.

– Vi är i en årstid när de första börjar vandra, det är sannolikt att det är en ungvarg som är ute på vandring, sa Gunnar Glöersen till GP i februari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.